Създаването на халюцинации без наркотици е изненадващо лесно (видео)

Опитайте това сами, но не се сърдете, ако нещата станат странни

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 март 2018 в 00:00 14529 0

Човешкият мозък е забележителен - и най-сложни машини не дори не се доближават до неговото висше съзнание и изобретателност. Той е толкова крехък обаче, че и най-дребната повреда може да го извади от строя.

Но дори и без никакви наранявания, човешкият мозък може да стане странен сам по себе си и се оказва, че е учудващо лесно да се подведе, за да вижда и чува неща, които всъщност ги няма, разказва ScienceAlert.

И не става дума за вземане на наркотици, за да се предизвикат халюцинации. Мозъкът може да направи всичко това сам, просто трябва да знаете как да го манипулирате правилно.

Във видео от 2016 на YouTube канала Scam School се показва, че ако създадете ситуация на интензивна сензорна депривация (лишение), използвайки няколко обикновени предмети, които може да се намерят във всеки дом, можете да предизвикате наистина силни халюцинации, които объркват усещането както за зрение, така и за звук.

Ще ви трябват:

  • Листове от лека, бяла хартия
  • Памучна вата
  • Гумени ластици
  • Канцеларски материали като ножици, тиксо, телбод.
  • Видеоклип в YouTube със стар бял шум или стар телевизор, който работи непрекъснато в продължение на поне 30 минути
  • Звукоизолиращи слушалки

Гледайте видеоклипа, за да разберете как се използва всяко от тези неща, за да се лишите от всякакъв сетивен вход и да опитате сами.

Ефектите обикновено започват да се показват след около 10 до 30 минути.

След 20 минути експериментаторите от "Scam School" съобщават, че виждат "цветни петна", както когато разтривате клепачите си, които скоро формират форми като силуети на динозаври, медузи и окото на Саурон.

Един човек чува писъци, а дру - смях.

Звучи като глупости? Но в този конкретен сценарий двамата експериментатори във видеото всъщност следват принципите на истински научен феномен, известен като ефекта "Ганцфелд" (Ganzfeld effect).

Ефектът на "Ганцфелд" описва как, когато се изложите на "неструктурирано, унифицирано стимулиращо поле" - като гледане на тъмнина и слушане на постоянен телевизионен бял шум - мозъкът ви реагира чрез усилване на невронния шум в опит да открие липсващите визуални сигнали.

Това може да доведе до визуални и слухови халюцинации, каквито описват във видеоклипа.

Разбира се, всеки човек ще изпита ефекта по различни начини.

Когато Дерек Мюлер (Derek Muller) - канадски научен комуникатор и телевизионер и създател на YouTube канала Veritasium опита своя собствена версия на сензорната депривация - затваряйки се в тъмна, ултра звукоизолираща камера за 45 минути - той разби мита, че липсата на стимулация на сетивата ще ви накарат да полудеете, но съобщава някои странни усещания,

"Може би най-странното нещо, което забелязах, бе усещането на сърцето ми", разказва той. "Чувствах като че ли изпомпваше много усилено и можех почти да усетя как кръвта преминава през мен, не че го чувах, бе като усещане и се чувствах така, сякаш сърцето ми разтърсваше цялото ми тяло. Това беше странно".

В тази ситуация Дерек не изпитва всъщност халюцинации, но онова, което описва за сърцето си, предполага, че мозъкът му усилва нещата при липса на каквито и да било стимули.

Интересното е, че изследователите демонстрират подобен ефект в един експеримент от 2015 г.

Без никакви наркотици италиански психолози са вкарали доброволци в изменено състояние на съзнанието, само като ги помолили да седнат в полутъмна стая и 10 минути да се гледат един друг в очите.

Участниците съобщават за преживявания тип "напускане на физическото тяло", а някои са видели халюцинации: чудовища или собственото си лице на мястото на другия.

Това е неточна наука, разбира се, защото мозъкът на всеки човек реагира по различен начин на странните неща, на които го подлагаме, но може да опитате метода на Scam School и да видите какво ще се случи. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !