28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гледайте 10 минути в очите на партньора си и ще видите халюцинации

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 август 2015 в 14:03 142664
Снимка: BPS Research Digest

Без никакви наркотици италиански психолози са вкарали доброволци в изменено състояние на съзнанието, само като ги помолили да седнат в полутъмна стая и 10 минути да се гледат един друг в очите.

Участниците съобщават за преживявания тип "напускане на физическото тяло", а някои са видели халюцинации:  чудовища или собственото си лице на мястото на другия. 

Резултатите от изследването са публикувани в Research Gate, а за тях подробности изнася съобщава Британското общество на психолозите (The British Psychological Society).

За експеримента си Джовани Капуто (Giovanni Caputo) и колегите му от Университета в Урбино привлекли 20 доброволци, 15 от които жени, разделили ги по двойки и ги помолили да седнат на разстояние метър един от друг.

Светлината в помещението била слаба, но достатъчно, колкото да се различават чертите на лицето на партньора. 

Като контролна група са използвани други 10 двойки доброволци, които прекарали същите 10 минути при същите условия, само че не се гледали един друг, а просто гола стена. За целите на изследването не съобщили нито на едните, нито на другите, само мъгляво им обяснили, че става въпрос за "опит за медитация с отворени очи".

След като времето за експеримента свършило, всички участници попълнили списък от въпроси, един от които бил дали са усетили симптоми на дисоциация ("сякаш това не се случва с мен, а с някой друг"). Такива преживявания често са свързани с до извънтелесни преживявания на "напускане на физическото тяло" и "нереалност на околния свят" може да е свързано и със загуба на памет и нарушения на цветното зрение. Те често са причинени от неврологични нарушения или травми, злоупотреба с наркотици и алкохол.

А сега се оказа, че това може да се случи и когато просто се гледаме очи в очи.

Според анкетите, експерименталната група гледащи се един на друг в очите, показват всички тези симптоми и преживявания. Италианските психолози твърдят, че 10 минути са достатъчни, за да се наруши значително състоянието на съзнанието и човек може започне да изпитва пълна дисоциация. В 95% от тези тестове се съобщава за халюцинации на деформиране на чертите на лицето, 75% - муцуни на чудовища, 50% виждат собственото си лице на мястото на партньора, а 15% - лицето на близък човек. Изглежда лесно да се провери това твърдение. Но защо всичко това се случва?

Авторите смятат, че мозъкът се адаптира към застиналата, непроменяща се ситуация. Рано или късно фонът започва като цяло да не се забеляза. Възприятията утихват и само леко се обновяват, когато картината леко се променя при премигване или неволеви движения на окото, наречени нистагъм. В същото време мозъкът започва да търси промени дори там, където не се случват и рисува картини, различни от реалността.

Неволево движение на окото, нистагъм. Снимка: Wikimedia Commons

При контролната група са наблюдавани много по-слаби дисоциативни симптоми, а също и при предишни опити на Капуто с вглеждане в собственото отражение в огледало се показват много по-редки случаи на дисоциация.


Иван 21.08 2015 в 09:23 4
+ 4
- 0
Да не забравяме, че Ошо е сатанист. За повече инфо гледайте Боговете на Новата Епоха в youtube.
Тибет 20.08 2015 в 09:35 3
+ 0
- 2
Методът е описан от Ошо, сигурно преди около 35 години...
... 19.08 2015 в 18:17 2
+ 4
- 6
Изключително полезно занимание. Не може да се постигне с гледане на отражението в огледало в тъмна стая, както пише в изследването. Може да се отвори врата към по-обширни възприятия на съзнанието.
Иван 19.08 2015 в 16:43 1
+ 6
- 9
Изключително опасно занимание. Може да се постигне и с гледане на отражението в огледало в тъмна стая, така се отваря врата към демоните и може да станеш обладан.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.