3 невероятни жени учени, за които не пишат в учебниците

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2018 в 00:00 11097 0

Кредит NASA

Нанси Грейс Роман

През цялата история на науката жените от цял свят са изправени пред почти непреодолими пречки да се сдобият с образование, възможности за професионално развитие и отличия, които обикновено са запазени за мъжете.  

Но отново и отново амбициозни, изключителни жени от всички култури доказват, че могат да постигнат революционни постижения, без поддръжката на обществото и дори противопоставяйки се на установените порядки.

Представяме ви три необикновени жени - учени и новатори - чиито забележителни дела заслужават внимание, признание и известност.

Мери Стоупс (1880-1958)


Marie Stopes (1880-1958)Източник:  PD-US

Мери Шарлота Кармайкъл Стоупс публикува първото си научно изследване върху растенията през 1903 г., а получава докторска степен по ботаника през 1904 г. от университета в Мюнхен. Тя е водещ експерт за своето време по древни растения, лектор по палеоботаника в университета в Манчестър от 1904 до 1910 г., а с книгата си от 1910 г. "Древни растения", популяризира древните растения за широката публика.

Работата на Сноупс я отвежда в Япония и Канада, където тя се впуска в геоложки проучвания на място, търсейки следи от древни растения. При провеждане на изследванията си върху въглищата за британското правителство тя създава научна терминология и схема за класификация на въглищата, които се използват и до днес.

Сноупс е и пионер в семейното планиране и съосновател на първата клиника по контрол на раждаемостта във Великобритания, открита през 1921 г. Тя изследва контрацепцията, репродуктивното здраве и брака като равностойно партньорство между половете.

"Всяко единение на мъж и жена, дори да са заедно от много години, трябва да е освежаващо приключение" - казва Мери Сноупс.

Циен Син Ву (1912-1997)

 Chien-Shiung Ву (1912-1997)Източник: PD-US

Известна като "първата дама на физиката", Циен Син Ву е специалист по ядрена физика, заради което участва в проекта Манхатън - тайно сътрудничество между учени и американски военни през 40-те години на миналия век за създаване на ядрено оръжие.

Докато работи по проекта Манхатън в Колумбийския университет, Ву допринася за разработването на процес, който разделя на металния уран на изотопи чрез дифузия, увеличавайки концентрацията на урана, за да послужи за гориво за атомната бомба.

През 1957 г. Ву и двама от нейните колеги от Колумбийския университет правят експеримент, който отменя закона на Р-симетрията (Р-четност) при слабите взаимодействия във физиката. Но когато за това фундаментално откритие екипът е награден с Нобелова награда за физика през същата година, нейният принос е пренебрегнат и са почетени само нейните колеги.

Въпреки това презрително отношение, Ву продължава да работи и да получава награди и отличия през следващите няколко десетилетия. Тя става първата жена, избрана в Американското физическо дружество, първата жена, която получава наградата за физика Комсток на Националната академия на науките на САЩ и първата жена, получила почетна докторска степен от университета в Принстън.

Нанси Грейс Роман (р. 1925)

 Nancy Grace Roman (б. 1925) Credit: NASA

"Когато бях момиче, не бе прието жените да стават учени. Най-малкото това ми беше казано",  пише астрономът Нанси Грейс Роман в автобиографичното си есе за астрономическото общество на Тихия океан.

Неодобрение и спънки преследват Роман през цялата й научна кариера в областта на астрономията. Затова през целия си професионален живот тя подкрепя жените в областта на науките.

Роман открива смущения в "нормалните" орбити на звездите и как се променят количествата на тежките химични елементи в звездите, една от първите улики, разкриващи на учените как еволюира галактиката Млечен път.

През 1959 г. - първата година от дейността на НАСА - агенцията натоварва Роман със създаването на програма, която да координира работата на спътници, ракети, балони и наземни изследвания, подкрепящи наблюденията на космическото пространство в продължение на половин век. До 1979 г. тя е ръководител на астрономическите програми на НАСА

Тя е известна също като "майката на Хъбъл" за усилията й за усъвършенстването на космическия телескоп Хъбъл - първият мощен оптичен телескоп в космоса, който стартира през 1990 г. и е активен и до днес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !