08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ароматът и вкусът на местните вина зависят от дрождите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 септември 2015 в 09:02 32260
Грозде сорт Совиньон Блан Снимка: wikimedia

Учените обясниха причината за уникалните свойства - аромат и вкус - на местните вина. Оказа се, че не сортът грозде, климатът или времето играят ключова роля, а генетични характеристики на дрожите (Saccharomyces Cerevisiae), специфични за всяка географска област на отглеждане лозя.

Резултатите на екипа от учени от Нова Зеландия и Великобритания са публикувани в списание Scientific Reports.

Според авторите, тяхното изследване предоставя за първи път пряко доказателство, че едноклетъчните микроорганизми - дрождите - имат съществен принос за това, което винарите наречат "тероа" - съчетание на особеностите на почва, релеф, климат и земеделска практика, разказва ABC Science.

Различията във вината досега бяха приписвани главно на генетиката (сортовете) на растенията, местната почва и климата, както и методите на отглеждане. 

До своите заключения, екипът учени, начело с д-р Матю Годард от Университета в Линкълн, е стигнал чрез сравняване на популацията дрожди Saccharomyces Cerevisiae от шестте основни области, произвеждащи вино в Нова Зеландия и свойствата на отгледаното там грозде Совиньон Блан.

Експертите са заключили, че около половината от химичните съединения, които определят уникалните свойства на виното, са вторичен продукт на ферментацията, която се случва с прякото участие на дрождите.

"По-голямата част от "плодовите нотки" на виното са всъщност получени от дрождите, а не от плодовете", отбеляза д-р Годард.

Авторите имат намерение да направят допълнително проучване, което да определи дали и други микроораганизми (бактерии и гъби) допринасят за свойствата на виното.

Тяхното изследване може да има широко приложение за устойчивото земеделие.

"Тези открития биха могли да бъдат много важни, защото, ако това е вярно за виното, то може също така да е вярно и за други земеделски култури", коментират изследователите


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.