Атмосферният CO2 достигна рекордните 415 ppm - най-високите нива за милиони години

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 май 2019 в 04:15 5122 0

Кривата на Кийлинг.

За по-малко от един век хората са успели да повишат атмосферните нива на CO2 с повече от 100 части на милион (ppm). Както всяка година метеорологичните станции измерват нови рекордни нива на CO2 в атмосферата и според данни от обсерваторията Мауна Лоа в Хавай, концентрацията на CO2 в атмосферата сега е над 415 ppm, което е по-високо, отколкото във всеки един момент от човешката история, съобщава ScienceAlert.

"За първи път в човешката история атмосферата на нашата планета има повече от 415 ppm CO2", заяви в Тwitter метеорологът Ерик Холтхаус (Eric Holthaus).

"Не само в историята, не само след изобретяването на земеделието преди 10 000 години. Преди да са съществували съвременните хора преди милиони години. Ние не познаваме такава планета".

Учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration) и Института по океанография "Скрипс" измерват атмосферния въглерод от 1958 г., когато стартира програмата от проф. Чарлз Дейвид Кийлинг (Charles David Keeling), който пръв предупреждава света за възможността за антропогенен принос за парниковия ефект и глобалното затопляне. Известната, постоянно актуализирана графика, която показва ускореното нарастване на CO2 в атмосферата, известна като кривата на Кийлинг (показана по-горе), е кръстена на него.

Последната регистрирана цифра, която възлиза на 415,26 ppm на CO2, е безпрецедентна за милиони години. Последният път, когато е имало такива нива е било по време на епохата на Плиоцена, когато Арктика е била покрита с дървета и нивото на световния океан са били с 25 метра по-високи от днес.

Годишното увеличение на CO2 в атмосферата се дължи отчасти на явлението Ел Ниньо - промени в температурата на морската повърхност на тропическия Тихи океан. То затопля и изсушава тропическите екосистеми и така намалява усвоения от тях въглерод и усилва горските пожари. Но основният фактор, отговорен за възходящата тенденция, е изгарянето на изкопаеми горива.

Според проучване от 2017 г., публикувано в Nature Communications, ако светът продължи по този начин, до 2050 г. нивата на CO2 може да надхвърлят всичко, което е виждала земната атмосфера през последните 50 милиона години (600 ppm). Това само по себе си не е смъртна присъда - животът е процъфтявал в тези условия и преди - но промяната е твърде бърза и брутална, за да се адаптират животните. За много от днешните видове ще бъде трудно (ако не и невъзможно) да се адаптират към тези условия за толкова кратко време. Що се отнася до хората, изменението на климата заплашва някои райони чрез повишаване на морското равнище, по-чести екстремни метеорологични условия, топлинни вълни и недостиг на храна.

Всички знаци сочат към предстоящо бедствие, ако не направим нещо по въпроса.

Това означава да се премине към генериране на енергия с нулеви емисии възможно най-бързо, а също и да се засадят повече гори и да се разработят нови технологии, които могат безопасно да блокират излишния въглерод от атмосферата.

Представата, че изменението на климата, което преживяваме днес, се дължи главно на естествения климатичен цикъл, няма научно основание.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !