Земята е на път да достигне нива на въглероден диоксид, невиждани от 56 милиона години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 февруари 2019 в 13:40 7946 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Общите емисии въглероден диоксид от човешката дейност може да достигнат тези на последното огромно парниково затопляне на Земята след по-малко от пет поколения, разкрива ново проучване.

В проучването, публикувано в органа на Американския геофизичен съюз AGU, се посочва, че човекът отделя въглероден диоксид в атмосферата със скорост 9 до 10 пъти по-висока от парниковите газове, отделяни през последния Палеоцен-Еоцен Термален Максимум (PETM), глобално затопляне, случило се преди 56 милиона години, съобщава Science Daily.

Резултатите предполагат, че ако въглеродните емисии продължат да се увеличават, общото количество CO2 , изхвърлено в атмосферата откакто се изгарят петролни горива, може през 2159 г. да достигне количеството, отделено през PETM. 

"Ние няма да сме живи през 2159г., но това е едва 4 поколения след нас", казва Филип Джинджърич (Philip Gingerich), изследовател на палеоклимата от Университета в Мичиган и автор на изследването, публикувано в списанието Paleoceanography and Paleoclimatology. "Когато започнете да мислите за децата, внуците и правнуците си, ще стигнете дотам."

Учените често използват PETM като база за сравнение за настоящите климатични промени. Но новото изследване показва, че сме на път да срещнем тази граница много по-скоро, отколкото е очаквано, тъй като темпото на днешното затопляне надхвърля всяко климатично събитие, случило се след изчезването на динозаврите до днес. 

"Ако направим прогноза на базата на стандартно приетото, нивата на въглеродните емисии днес са наистина безпрецедентни, дори в контекста на събития като PETM," казва Гейбриъл Боуен (Gabriel Bowen), геофизик в Университета на Юта, който не е част от проучването. "Не разполагаме с много геологични примери за това как светът би реагирал на подобно сътресение."

Точните последствия за околната среда от въглеродни нива подобни на PETM не са ясни, но повишените температури вероятно ще доведат много видове до изчезване, а тези, които имат късмет ще се адаптират или мигрират, според Лариса ДеСантис (Larisa DeSantis), палеонтолог в Университета Вандербилт, която не е свързана с изследването. В допълнение, ще са нужни хиляди години, докато климатичните системи се охладят. 

"Не става дума само за 100 години напред, ще са нужни значителни периоди от време, за да може въглеродния диоксид да се върне в Земната кора," казва ДеСантис. "Това не е краткотрайно явление. Ако не вземем бързи мерки наистина се обричаме на още хиляди години по-топло време."

Temporal Scaling of Carbon Emission and Accumulation Rates: Modern Anthropogenic Emissions Compared to Estimates of PETM‐Onset Accumulation, Philip D. Gingerich

Какво показват миналите климатични промени

PETM е събитие на глобално затопляне, случило се преди около 56 милиона години. Учените не са сигурни за причините, но по време на него огромни количества въглероден диоксид са изпуснати в земната атмосфера, бързо покачвайки глобалната температура с 5 до 8оС. Средните глобални температури по време на събитието са се повишили до около 23оС, което е с около 7 градуса повече от днешните средни температури.  

Учените смятат, че през този период и последващият по-топъл, полюсите не са били покрити с лед и Арктическият регион е бил дом на палми и крокодили. Това не е най-горещия период, случил се някога на земята, но най-топлия след изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. 

Не може да се докаже точно колко въглероден газ е бил изпуснат в атмосферата по време на PETM нито точно колко е продължил. Но най-добрите оценки твърдят, че между 3 000 и 7 000 гигатона въглероден диоксид са се натрупали за период между 3 000 и 20 000 години, базирано на океанските седименти, които показват промени в карбонатните скали, отложени в този период. 

Масивното въглеродно изпускане и скокът в температурите драстично повлиява земния климат, предизвиквайки огромно изчезване на организми от океанските дълбини, които са в основата на океанската хранителна верига. Земните животни стават по-малки и мигрират на север към по-хладния климат. Някои групи съвременни бозайници, вкл. приматите се появяват за пръв път скоро след PETM, но учените не са сигурни дали това е пряк резултат от бързите климатични промени. 

Снимка: pixabay

Сравнение на миналото с настоящето

Климатолозите използват PETM, за да разберат какви природни промени могат да настъпят след изменението на климата в резултат от човешката дейност и кога. Но те могат да използват само средното количество въглеродни емисии по време на целия период на събитието - хиляди години. Не е известно какви са били нивата на емисиите на годишна база, затова е трудно да се направи сравнение с днешните нива.  

В новото проучване, Джинджърич открива начин математически да сравни днешните въглеродни емисии с тези от PETM в същата времева скала. Резултатите показват, че настоящите въглеродни емисии са около 9 до 10 пъти по-високи от тези, по време на PETM. 

"Според мен това наистина доказва колко бързи и големи са последствията от въглеродния диоксид който произвеждаме", подчертава Джинджърич. 

Когато проектира днешните емисии в бъдещето, ученият открива, че ако те продължават да нарастват, ще сме на ръба на събитие, подобно на PETM след по-малко от пет поколения. Общият въглерод, акумулиран в атмосферата може да достигне най-ниските нива, достигнати по време на PETM, 3 000 гигатона през 2159г., а максималните  - 7 126 гигатона, през 2278г. според изчисленията на Джинджърич. През 2016г. човечеството е отделило около 1 500 гигатона въглерод в атмосферата. 

"Фактът, че в следващите няколкостотин години можем да достигнем затопляне, еквивалентно на PETM е потресаващ," предупреждава ДеСантис. 

Според нея, учените не могат да предвидят природните или биологични промени, които ще се случат в идните години, основавайки се на PETM, защото днешното затопляне се случва много по-бързо. Това което прави прогнозирането още по-трудно е, че днешния климат започва от по-хладно време, отколкото по време на PETM и видовете, населяващи земята са различни от онези преди 56 милиона години. 

"Трудно е да сравним биологичните ефекти, защото нашият свят е много по-различен от онзи по време на PETM", пояснява ДеСантис. "Живеем в свят с различни групи животни, където човекът е доминиращият вид, но знаем, че има редица отрицателни последствия от драматичното затопляне върху много животински видове, включително и върху нашият"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !