Белезите, забелязани върху големи бели акули в Мексико, са оставени от грамадни калмари

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 ноември 2020 в 02:50 11284 0

Кредит Edgar E. Becerril-García et al./Nature 2020

Трудно е да си представим, че нещо може да нападне голямата бяла акула (Carcharodon carcharias), но нови доказателства разкриват, че огромни калмари в Източния Северен Пасифик правят точно това.

Снимки, публикувани като част от изследване в списание Nature, разкриват далеч не приятелските срещи, които големите бели акули са имали с калмари във водите на остров Гуадaлупе, Мексико. Учените откриват 14 акули със следи от наранявания от калмари под формата на белези, повечето от които са млади мъжки.

Използвайки неинвазивни техники, екипът проследява акулите от август до декември през 2008 г., 2012 г., 2013 г., 2017 г. и 2019 г. През един от сезоните, те забелязват, че една мъжка акула има нови белези, което предполага, че нападенията се случват близо до водите на остров Гуаделупе, където е разположен екипът. 

Такива взаимодействия не са нови и доказателства за нападения на калмари срещу акули са наблюдавани по целия свят. Главоногите (Lophotrochozoa), са група морски животни, включително калмари, октоподи, сепии и наутилус, които съставляват около 50 процента от диетата на някои видове акули. Затова нараняванията от взаимодействието на калмари с акула вероятно са възникнали в опит за лов, разкривайки, че акулите с белези използват тъмната зона, където най-често се намират калмари, за да се хранят.

„Консумацията на главоноги може да бъде от съществено значение в диетата на бялата акула, позволявайки бързо храносмилане и усвояване на веществата поради голямото количество протеини и ниско съдържание на липиди в тази група безгръбначни“, пишат авторите на изследването. „В допълнение към съдържанието на протеини се предполага, че някои видове главоноги като D. gigas съдържат много незаменими мастни киселини, важни за репродуктивните процеси на акулите, като узряването на половите жлези и ембрионалното развитие, което би могло да благоприятства сперматогенезата при младите мъжки и бременността при възрастните женски. "

Не е необичайно големите бели акули да се спуснат до такава дълбочина в търсене на храна и насочването към тъмната зона, където слънчевата светлина не достига, е често срещано поведение при възрастни акули. Този слой вода на дълбочина от 200 до 1000 метра е подходяща дълбочина за калмарите.

„Фактът, че калмарите оставят такива следи по акулите, предполага изключително агресивна среща между хищник и плячка, при която белезите от самозащита се откриват върху главата, хрилете и тялото на бялата акула“, пишат авторите. „Силата на късите и дългите пипала на големите калмари вероятно деформира структурата на кожата на акулите и по този начин се формират белезите".

Източник: IFLScience - Massive Squids Are Leaving Scars On Great White Sharks In Mexico

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !