COVID-19: Как да свалим килограми, докато сме вкъщи?

Ваня Милева Последна промяна на 18 април 2020 в 10:55 6606 0

Някога може би ви е липсвала по-дълга ваканция. Но с мерките за престой вкъщи много хора откриват, че в крайна сметка да разполагаме с толкова много свободно време, може да не е твърде добра идея. Само след десет дена скуката ни наляга и за да се справим, често се насочваме към гледане на телевизия, филми, игри на компютъра и ядене в същото време.

Криза и кортизол

Икономическите и здравни кризи може да са много стресиращи. Мнозина често се насочват към нездравословните навици като начин за справяне със случващото се.

В интервю за The Post биохимикът и нутриционист Шон Талбот (Shawn Talbott) казва, че точно сега е време да си създадем полезни за здравето навици като консумация на здравословна храна и упражнения. Също така ни е нужна повече почивка. Шон Талбот е автор на книгата „Връзката с кортизола: защо стресът ви прави дебели и разрушава здравето ви - и какво можете да направите срещу това“.

Според Талбот в момента стресът е много висок.

„Не знаем кога ще приключи пандемията, не знаем кога ще приключи карантината, не знаем какво ще се случи с нашите работни места. Всичко това създава несигурност и води до този хронично активиран стрес отговор“, отбелязва Талбот.

Талбот пояснява, че реакцията на стреса е лоша не само за нашата психика. Той също така може да "разруши всяка тъкан в организма". Това е вид метаболитна реакция, наречена катаболизъм. Това може да доведе до разпадане на имунната система, кожата и мускулите, както и много други тъкани. Единствената част на тялото, която няма да се свие, е талията.

Талбот предупреждава, че "... коремната мазнина е единствената тъкан, която се разширява в отговор на стреса" като следствие от кортизола. Това може да ви изложи на повишен риск от сърдечни заболявания. Стресът също може да накара стомахът ви да иска повече.

„Влиянието на кортизола, предизвикан от стреса, почти винаги е свързано с нездравословна храна с високо съдържание на захар и високо съдържание на мазнини и непрекъснато ни кара да искаме да ядем, ядем, ядем“, ни предупреждава Талбот.

Обърнете внимание на храната си

Талбот предлага, когато стремежът да хапнем нещо стане непреодолим, да посегнем към нещо цветно. Според Талбот някои от най-ефективните хранителни вещества се намират в зеленчуците и плодовете с ярки цветове. „Първо, те са пълни с фибри, които спомагат за поддържането на здрави бактерии в червата и от своя страна - на имунното ви здраве. Здравите бактерии в червата ще „погълнат“ този кортизол, преди да започне да създава проблеми в други части на тялото ви “, отбелязва Талбот.

Консумацията на храна, богата на омега-3 мастни киселини, също е добър „начин за туширане сигнала за стрес в тялото“, според Талбот. Мазните риби като риба тон или скумрия са богати източници на омега-3 мастни киселини. Ако сте вегетарианец, все още можете да получите омега-3 от ядки и семена.

Редовни упражнения

Скокът на кортизола предизвиква това, което се нарича „бий се или бягай“ при животните, а начинът за справяне с подобни ситуации е, да се повторят точно тези две реакции. Според Талбот най-ефективният начин за използване на кортизола в тялото е движението. Биохимикът препоръчва да намерим време за изпълнение на някои упражнения на закрито. Може да опитаме каквото и да е - от подскачане с клекове до танци. 

„Това ще бъде в известен смисъл да правите точно това, което кортизолът иска от вас“, обяснява Талбот.

Адекватен отдих

След като ядете леко и правилно и изпълнявате някои упражнения, почивката през нощта също поддържа стреса на ниски нива.

"Ако сте лишени от сън, това ще бъде едно от нещата, които наистина ще повишат нивата на кортизола", коментира Талбот.

Ако все пак не можете да заспите, може да хапнете малко кисело мляко или мюсли. Това е вкусна закуска, която помага при модулиране на нивата на кортизола и кръвната захар.

Източник:

COVID-19 Quarantine Tips: How To Drop The Pounds While Staying At Home, IBTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !