Д-р Морис Смит: Устройствата с нагряване на тютюн не влияят негативно върху качеството на въздуха на закрито, както цигарите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 ноември 2020 в 07:37 6581 0

Кредит PMI

Д-р Морис Смит, старши научен съветник във Филип Морис Интернешънъл, работи в подкрепа на екипа по научни и медицински въпроси. В своя презентация на виртуалното събитие „Отворена наука“ експертът описва повече детайли за независимите изследвания за IQOS, като част от фокуса пада върху разликите между различните системи с нагряване на тютюна и електронните цигари.

Въпросът за разликата между системите за нагряване на тютюн (СНТ) и електронните цигари заслужава особено внимание, защото все още голяма част от обществото не прави разлика между тези продукти. Д-р Смит разказва повече детайли за изследването, проведено от група италиански учени от Университета Сапиенса в Рим, които сравняват качеството на въздуха в затворени помещения при употреба на IQOS, друга СНТ Glo и електронна цигара Juul. Изследването е публикувано в списание International Journal of Environmental Research and Public Health.

В своето проучване италианските учени изследват въздействието на двете устройства за нагряване на тютюн (които доставят аерозол с никотин, чрез нагряване без горене) и електронна цигара с никотинова течност (която доставя аерозол чрез изпарване на течност с добавен никотин) при стандартизирани сесии на пушене. Измерено е количеството твърди частици (PM), които остават във въздуха след употреба на всеки от трите продукта в помещение с контрол на средата.

Анализите показват, че употребата и на трите продукта води до отделянето на по-малко твърди частици във въздуха в помещението в сравнение с пушенето на конвенционални цигари в същото помещение. Скоростта на разсейване на твърдите частици от бездимните изделия също така е по-висока в сравнение с цигарения дим, тъй като твърдите частици в бездимните изделия се формират от течни капчици за разлика от твърдите частици в цигарения дим, който съдържа както течни, така и твърди частици, отделени при горенето на тютюна.

Въпреки че електронните цигари са хетерогенна категория продукти и следователно резултатите от това проучване се отнасят само за конкретния вид изследвана електронна цигара, то все пак подчертава разликите между физикохимичните свойства на аерозола от бездимните продукти и дима от горимите цигари.

Така че това независимо проучване доказва, че бездимните продукти имат значително по-слаб ефект върху качеството на въздуха в затворените помещения и нямат негативно въздействие като конвенционалните цигари.

"Това е важна тема и резултатите показват, че водните капчици, генерирани в аерозола на СНТ и електронните цигари, макар и двете категории продукти да функционират по различен начин, не се задържат по същия начин, както твърдите частици, отделени с цигарения дим", коментира д-р Смит.

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !