Цигареният дим е аерозол, но не всеки аерозол е дим, обяснява д-р Маркус Нордлунд от ФМИ

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 октомври 2020 в 06:37 14508 0

Кредит PMI

Д-р Маркус Нордлунд (Dr. Markus Nordlund) е магистър по инженерна физика и доктор по механика на флуидите от Технологичния университет на Люлео, Швеция. Той е част от научния екип на Филип Морис Интернешънал (ФМИ) от 2008 г., години наред ръководи дейностите по компютърна симулация на динамиката на флуидите и участва в разработването на симулационен софтуер за физика на аерозолите и термодинамика на биомасата, която е в основата на разработваните от ФМИ бездимни продукти. В своя презентация на проведено наскоро онлайн събитие на компанията д-р Нордлунд обяснява някои от най-големите разлики между цигарения дим и аерозола от нагреваемите тютюневи изделия. Представяме ви неговото изложение.

Днес ще говоря за разликата между дима и аерозола. Особено важно е да ги разграничим, когато говорим за бездимни продукти, защото това, което излиза от продуктите е много подобно на дима - белезникав облак. 

Затова е много важно да разберем какво е аерозол? Аерозолът система на твърди и/или течни частици, разтворени в газ, най-често въздух. Това, което прави аерозола видим, е всъщност светлината, пречупена през тези частици, която го кара да изглежда като облак. Съществуват много различни типове аерозоли, които се получават вследствие на различни физични или термични процеси, и в зависимост от веществото, което генерира аерозолите, съставът им бива много различен.  

Най-честите примери за такива аерозоли, формирани от процеси на изпарение/кондензация, са например облаците в небето, мъглата, или парата, при които водните изпарения се охлаждат, докато не формират течни капчици. Цигареният дим съдържа твърди частици или още сажди и капки течност. В него се съдържат хиляди химични съединения, от които около 100 са описани от здравните власти като опасни или потенциално опасни. Твърдите частици в дима се генерират от високотемпературните процеси, които се случват по време на горенето. 

Кредит: PMI Science/ What are the differences between smoke and aerosol? Dr. Markus Nordlund - Lead Scientific & Medical Affairs

Наистина високотемпературните процеси генерират тези химични съединения. Но докато цигареният дим е аерозол, е много важно да подчертаем, че не всеки аерозол е дим. Ако имаме аерозол, генериран от нискотемпературен процес, като изпарението, то генерира аерозол на основата на течност и когато тези пари се охладят, те формират капчици. Когато се загрява тютюн или течност, се изпарява форма на аерозол, най-често пропилен гликол или глицерол и това е фундаменталната разлика между цигарения дим, който съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, в сравнение с аерозолите, които са генерирани от бездимните продукти и съдържат много по-малко химични вещества и капчици течност. 

За да обобщим: докато всеки дим е аерозол, не всеки аерозол е дим. Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при високи температури, когато материал изгаря, докато аерозолът, формиран при по-ниски температури при изпарение/кондензация, е по-малко комплексен от цигарения дим и не се генерират твърди частици. Затова е толкова важно бездимните продукти с нагряване на тютюна да избегнат горенето, тъй като горенето произвежда дим. 

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !