"Дълбоко пържена вода" - вегански деликатес, който може да е "убийствен" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2021 в 00:00 8691 0

Скрийншот от видео

Макар че едва ли има по-голям деликатес за веганите от чист "дихидроген монооксид" или по нашенски "гола вода", но стремежът към оригиналност може да тласне кулинарията към опасни граници.

Новата тенденция започва през 2016 г., когато готвачът с YouTube канал Джонатан Маркус решава да опита и да запържи вода. Той не смята тогава, че това е кой знае каква идея (нарича я „глупаво лайно, от което никой не се нуждае", достойно за хакатон за ужасни идеи). Но въпреки това той е любопитен дали ще се получи, и то взе, че се получи.

За да направи пържена вода, той използва калциев алгинат като мембрана за задържане на водата, преди да я панира. По това време той предупреждава всички да не си правят труда да го пробват сами.

„Това потенциално е много опасно“, пише той в своя канал. "Ако водата изтече, докато сферата се запържва в горещо масло, тя може да експлодира, изпращайки гореща мазнина навсякъде. Не правете опити без подходящи предпазни мерки. Не го яжте, преди да се охлади, защото може да изгорите. Също така не е особено вкусн".

Години по-късно в TikTok и YouTuber други възродиха тази тенденция.

Въпреки че е добро забавление и е почти сигурно, че никой не прави това заради вкуса му, вероятно най-добре е да "не правите това у дома". Ако мембраната и коричката от галета се счупят, водата ще се разшири бързо и ще измести мазнината, което може да предизвика животозастрашаващо голямо огнено кълбо.

Източник: Deep Fried Water: The Vegetarian Treat That Could Feasibly Kill You, IFLScience

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !