Дарени са средства за запасяване с основната ваксина срещу ебола

Никола Кереков Последна промяна на 20 януари 2016 в 15:07 2238 0

Партньорство между между обществен и частен фонд възнамерява да плати на Merck & Co 5 млн. щ.долара, за да се изгради запас от 300 000 дози на ваксината против ебола, която показа обещаващи резултати при изпитване в Гвинея миналата година.

ScienceInsider е научил че GAVI, организация базирана в Женева, Швейцария, чиято основна цел е да помага на бедни държави да ваксинират техните деца, планира да обяви сделката на Световния икономически Форум в Давос, Швейцария, който се провежда в момента.

Освен че ще направи ваксината налична от май 2016 за използване при спешни ситуации, GAVI иска също нейните пари да подпомогнат фармацевтичната компания да развие ваксината и да кандидатства за лицензиране към регулаторните агенции до края на 2017 г. "Смятам че е правилно да се награждават компаниите за инвестициите направени в тази област, дори ако размерът на това възнаграждение е донякъде символичен, като по този начин се надяваме да получим тяхното уверение, че ще продължат процеса," заяви Мари-Пол Кийни (Marie-Paule Kieny), пом.директор на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

Преди началото на настоящата епидемия от ебола в Западна Африка, вирусът беше предизвикал около 20 локални епидемии за период от повече от 40 години, разболявайки само около 2400 човека. Това правеше ебола не особено привлекателна цел за производителите на ваксини, особено предвид факта, че заболяването се срещаше само в бедните африкански държави. "Тъй като пазарният потенциал е слаб, ние искахме да се уверим, че тази ваксина ще премине през целия необходим път до одобряването," заяви Сет Бъркли (Seth Berkley), директор на GAVI, пред ScienceInsider. "Ние също искахме да се уверим, че ще има налични ваксини в междинния период преди лицензирането на продукта."

Запасяването с ваксината е изключително важно, твърди Джеръми Фарър (Jeremy Farrar), директор на Wellcome Trust, лондонска благотворителна организация за научни изследвания, която е един от спонсорите на изпитването на ваксината в Гвинеа. "Епидемиите от ебола са неизбежни," отбелязва Ферър в своя имейл, подчертавайки че съществува животински "резервоар" на вируса, който ще продължава да опосредства предаването му на хората. Приносът на GAVI е особено важен от гледна точка "на целия ужас предизвикан от епидемията от ебола и разработването на тази ваксина е изключително положителен резултат."

Първоначално разработена от Агенцията по здравеопазването на Канада, ваксината съдържа ген на вируса ебола за повърхностен протеин, добавен към безобиден патоген по домашните животни, вирусът на везикулярния стоматит (VSV). Merck лицензираха ваксината в пика на епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 г. и продължиха с клиничните изпитвания по-бързо от всяка друга ваксина в историята. Продължаващото изпитване в Гвинеа с VSV ваксината установи, че тя защитава участниците толкова успешно, че контролната група в проучването беше преустановена още след излизането на междинния анализ.

Преди Merck да кандидатства за лиценз върху ваксината, компанията иска да събере повече данни необходими на регулаторните органи. Междувременно, някои държави може да поискат да използват ваксината, за да реагират при избухване на локални епидемии. Само часове след като СЗО обяви края на епидемията от ебола миналата седмица, в Сиера Леоне беше докладван нов смъртен случай от болестта. На всички контакти на 22-годишната жена на четири различни места в Сиера Леона ще им бъде предложена ваксината, съобщи Кийни. Но преди да се лицензиира, тя може да се използва само като експериментална ваксина при клинични проучвания, което е сериозно ограничение. "Не може просто да повикаш хората и да им предложиш ваксината," коментира Кийни. "Трябва да информираш всеки отделен участник за възможните рискове и да получиш от тях документ за информирано съгласие." 

В Сиера Леоне, организацията Лекари без граници (MSF) ще приложи ваксината като част от продължаващото изпитване в Гвинеа, което беше разширено и в Сиера Леоне. При необичайният му "кръгов" дизайн, се ваксинират само хората, които са влезли в контакт с потвърдени случаи на ебола. Но бъдещи епидемии могат да възникнат в държави, където няма текущо изпитване, което би означавало, че експерименталният продукт не може да се използва, докато държавите не преминат през допълнителните стъпки за подготвка на проучване, получаване на одобрение от етичната комисия и преодоляването на сложните административни процедури. "Има остра нужда от лицензирана ваксина," коментира Кийни. Тя обясни, че докато ваксината получи одобрение, СЗО ще работи заедно с MSF за извършването на спешни кръгови ваксинации във всяка държава в Африка засегната от нова епидемия от ебола.

Бъркли смята, че решението на GAVI може да е от полза и за други компании, които имат други кандидат-ваксини в процес на разработка, но им липсват данни за ефикасност от проучване по време на епидемия. "Те трябва да предоставят данни от експерименти при животни и да ги свържат с данните за ефикасност при хора," обяснява Бъркли. "За тях е важно също да получат данните от тази ваксина за пред регулаторните агенции, колкото е възможно по-скоро."

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !