Днес НАСА ще се сбогува с марсохода Opportunity

Космическата агенция ще обяви на брифинг официалното закриване мисията Opportunity

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 февруари 2019 в 13:37 3022 0

Илюстрация на марсохода Opportunity. Кредит: NASA / JPL-Caltech

На сайта на НАСА бе публикувано съобщение за брифинг, който ще се проведе на 13 февруари в 21:00 часа българско време (2 p.m. EST).

По време на предаването ще говорят сътрудници на Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) за последните опити да се свържат с марсохода Opportunity.

В случай на неуспех ще трябва да се сбогуваме с роувъра завинаги.

През януари 2004 г. два марсохода - Spirit и Opportunity - докоснаха повърхността на Червената планета. НАСА се надяваше, че един от двата роувъра ще продължи да работи 90 дни, но това се оказа огромно подценяване. Spirit се движеше по повърхността на Марс в продължение на почти шест години, преди да се забие в мека пръст, докато Opportunity издържа своята 15-та година, преди да се присъедини към своя брат.

Излъчването на живо може да се гледа и тук.

Преди да кацнат Spirit и Opportunity се смяташе, че Марс е доста сух, с изключение на полярните ледени шапки и може би винаги е бил такъв. Тази представа бе преобърната, когато роувърите намериха доказателства за древна вода на Марс - и то многократно.

Намерени са минерали, които се създават само в солена вода. Намерени са глини, образувани в потенциално чиста вода, които някога е можело да са обитаема за микроби среда. Намерени са бразди, които могат да се образуват от течаща вода.

„Историята на водата ставаше все по-интересна“, разказва бившият директор на мисията Opportunity Майк Сейберт (Mike Seibert). "Всичко, което приемахме за даденост за тази планета, основно се промени през 2004 г."

По време на своята мисия Opportunity измина около 45 километра, проучвайки повече от 100 кратера по пътя си и прекарвайки суровия студ на марсианската зима и многобройни прашни бури.

Една от тях се оказа фатална.

Снимка на част от Долината на Устойчивостта от камерата на Opportunity през юни 2017 г.. Кредит: NASA / JPL-Caltech / Cornell / Arizona State Univ.

Огромна прашна буря обхвана Марс през юни, миналата година. Тя застигна марсохода Opportunity в Долината на Устойчивостта (Perseverance Valley). За последен път с Opportunity бе установена връзка на 10 юни миналата година, в началото на прашната буря. След това НАСА регистрира значително намаляване на енергийните нива на марсохода и го постави в авариен режим. Бурята обхвана почти цялата планета. Облаците закриха слънчевата светлина, така че на роувъра ще му трябва много време, за да зареди слънчевите си батерии.

"Слуховете за смъртта на Opportunity са много преждевременни" - отбеляза през юли д-р Джеймс Райс (James Rice), един от ръководителите на екипа.

Едва в средата на август интензивността на прашната буря намаля.

Джон Калас (John Callas) от JPL заяви в официално съобщение в края на октомври 2018, че ще започне активната фаза на търсене. Сигналите ще се изпращат през космическата комуникационна мрежа в рамките на 45 дни. Ако не бъде получен отговор, ще започне пасивната фаза на търсене, която ще продължи до февруари 2019 г.

В края на януари Джон Калас изложи нов план. Инженерите ще се опитат да прехвърлят апарата към резервен радиопредавател и да нулират вътрешния часовник, след което да предизвикат отговор през дециметровите вълни. Тези действия бяха предназначени да покажат дали двата радиопредаватели на роувъра са счупени или има грешка в отмерването на времето на вътрешния часовник.

Скоро ще настъпи зимата в южната част на Марс. Температурата ще спадне и преохлаждането може да причини непоправими щети на батерията на апарата, така че НАСА трябва да реши дали да прекрати действията по „събуждането” на Opportunity.

Дали това ще стане или ще продължат опитите за спасяване на марсохода, ще научим на пресконференцията.

"Мислех, че ще можем да използваме 6 до 8 месеца тези апарати, може би до една година", разказва Сейберт. "Ако един космически апарат функционира 15 години и умре в една от най-големите прашни бури, които Марс е виждал от десетилетия, това е честна смърт".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !