Слуховете за смъртта на Opportunity са "силно преувеличени", въпреки мълчанието от три седмици

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юли 2018 в 15:29 10294 1

Кредит NASA / JPL.

 Opportunity, покрит с марсиански прах.

Последният контакт на НАСА с марсохода Opportunity се състоя преди повече от три седмици. Въпреки това НАСА смята, че е твърде рано да се приеме най-лошия сценарий - гибелта на марсохода.

Огромната прашна буря, която погълна Марс, затрудни работата на двата роувъра на агенцията - Opportunity и Curiosity. Curiosity имаше повече късмет - задвижван от ядрен реактор и останал извън на пътя на бурята, той можеше да заснема спокойно снимки на времето (и на самия себе си).

По-старият и захранват със слънчева енергия Opportunity обаче попадна в сърцето на мощната буря. Не само, че прахолякът може да навреди на научните инструменти, но и марсоходът не може да презареди. Прахът блокира толкова много от падащата слънчева светлина, а слънчевите панели на Opportunity не могат да създадат никакво електричество. Лишен от енергия, роувърът има реален риск да замръзне до смърт.

Opportunity работи близо 14 години. Това е ветеран на космическите изследвания, който е изпратил купиша данни на учените тук на Земята.

До този момент обаче трите седмици, които изминаха от последния контакт с НАСА, бяха достатъчни, за да направят дори най-тревожни изводи за съдбата на марсохода.

Д-р Джеймс Райс (James Rice), един от ръководителите на екипа по геология в проекта на НАСА, включително и за Opportunity, заяви, че все още не трябва да приемаме най-лошия сценарий.

В интервю за Space Insider д-р Райс обясни, че роувърът успя да събере 645 вата на час енергия от своите панели само преди десет дни. Това намаляване на енергията е основната грижа на НАСА в момента. Той обаче добавя, че същата буря, която не позволява на Opportunity да зарежда батериите си, може в крайна сметка да бъде и спасението му.

Една от причините, поради които апаратът на НАСА е хванат в капана на бурята, е че бури обикновено не се формират около това време на Марс. Понастоящем сега е пролетта на Южното полукълбо на Червената планета, а обикновено през лятото се образуват прашни бури. 

Марсианската буря

Първите индикации за прашна буря се появиха на 30 май. Екипът получи съобщение и състави 3-дневен план за роувъра през уикенда. След уикенда бурята продължи, а атмосферата ставаше все по-непрозрачна ден след ден.

И все пак, поне не е зима - така че средните температури не са толкова ниски на Марс в момента. А прахолякът допълнително ще помогне на Opportunity да запази топлината си.

"Тръгнахме от генерирането на нормалните 645 ват-часа на 1 юни до нечуваните, животозастрашаващо ниски нива само за седмица по-късно. Последният ни отчет на мощността на 10 юни бе най-ниският, който някога сме виждали, само с 22 вата", обяснява д-р Райс.

"Нашите експерти смятат, че ще останем над тези ниски критични температури, защото имаме добре топлинно изолирана кутия за електрониката (Warm Electronics Box - WEB). Така че не очакваме повреди заради студа на батериите или компютърните системи. За щастие имаме марсианска пролет и прах, който пречи на слънчевата енергия през деня, но ни помага да поддържаме по-топло през нощта", добавя той.

Бурята този юни се разпростря на 41 милиона квадратни километра. Това представлява реален риск за състоянието на Opportunity, но хората от наземния контрол са оптимисти. Директорът на програмата за изследване на Марс Джим Уотзин (Jim Watzin) вярва, че мощната буря вероятно вече е достигнала своя връх - но, като се има предвид, че бе нужно около месец, за да се формира, може да е нужо много време, преди да се разсее напълно.

"От последния ни доклад за състоянието на Opportunity в събота (30 юни) бурята не показа признаци на затихване в скоро време", добави д-р Райс. "През следващите няколко месеца ще се разработва официална стратегия за слушане на Opportunity".

От всичко това, което се случва с Opportunity, можем наистина да възхитим от него, както и от хората, които са го направили. Opportunity стартира през 2004 г., а заедно с апарата Spirit, които трябваше да изпълнят 90-дневна мисия. Spirit продължи да работи до 2010 г., а Opportunity все още е "жив" до днес и се надяваме, че ще продължи. 

"Слуховете за смъртта на Opportunity са много преждевременни" - отбеляза д-р Райс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.07 2018 в 09:09

вата на час е какво?