Дори 12 минути упражнения могат да променят нивата на някои биомаркери в кръвта

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 ноември 2020 в 02:05 5735 0

Кредит pixabay

Кратките интензивни упражнения имат по-голямо въздействие върху телата ни, отколкото сте предполагали: ново проучване, публикувано в списание Circulation показва, че само 12 минути интензивна активност са достатъчни, за да променят значително биомаркерите на метаболизма в кръвта на човека.

Изследователите анализират реакцията на организма на 411 мъже и жени на средна възраст към 12 минути „енергични“ упражнения, като установяват, че упражненията има ефект върху над 80 процента от метаболитите в кръвта на участниците.

Тези метаболити могат да действат като индикатори за кардиометаболитното, сърдечно-съдовото и дългосрочното здравословно състояние, което предполага, че дори кратък момент на активност е достатъчен, за да се усетят ползите върху някои от ключовите биологични процеси в организма.

"Известно е много за ефектите от упражненията върху сърдечната, съдовата и имунната система на тялото, но нашето проучване предоставя цялостен поглед върху метаболитното въздействие на упражненията, като свързва специфични метаболитни пътища с променливите на реакцията към упражненията и дългосрочните здравни резултати," обяснява Грегъри Луис (Gregory Lewis), специалист по проблемите на сърдечната недостатъчност и сърдечните трансплантации в Масачузетската болница.

"Това, което беше поразително за нас, беше ефектът, който могат да окажат кратките упражнения върху нивата на метаболитите в кръвта, които управляват такива ключови телесни функции като инсулиновата резистентност, оксидативния стрес, съдовата реактивност, възпаленията и дълголетието."

Един пример, посочен от изследователите, е метаболитът глутамат. Той е свързан със сърдечните заболявания и диабета и при участниците се е понижил средно с 29 процента.

Междувременно метаболитът диметилгуанидино-валерианова киселина (DMGV), който е свързан с повишен риск от диабет и чернодробни заболявания, е спаднал с 18%.

Изследователите съобщават за някои вариации според пола и индекса на телесната маса на участниците: има признаци, че затлъстяването може да ограничи някои предимствата на упражненията с висока интензивност, например.

Общо 588 метаболита са проследени и измерени от учените. За в бъдеще същите техники, използвани при това изследване, могат да бъдат прилагани, за да се получи по-обща картина на общото здравословно състояние на човека, на базата на метаболитите, циркулиращи в кръвта им.

"Интересно, нашето проучване установи, че различните метаболити дават различни физиологични отговори на упражненията и следователно могат да осигурят уникални следи в кръвния поток, които разкриват дали човек е в добра физическа форма, по начина, по който съществуващите кръвни тестове определят колко добре функционират бъбреците и черния дроб,"разказва кардиологът Матю Найър (Matthew Nayor) от Масачузетската болница.

Данните за новия анализ са извлечени от дългогодишния изследователски проект Framingham Heart Study, който сега обхваща три поколения хора. Тъй като записите от изследването се връщат към 1948 г., изследователите могат да видят как метаболитните следи влияят върху дългосрочното здраве.

Все повече проучвания показват, че дори и малко упражнения могат да помогнат много: дори ако се движите само за един час седмично, тялото може да усети ползата.

Движението и поддържането на активност могат да помогнат за борбата с рака, да подобрят паметта и да помогнат за загубата на тегло. Благодарение на това проучване и други подобни, учените научават повече за това как упражненията помагат на тялото дори в малък мащаб.

„Започваме да разбираме по-добре молекулярните основи на това как упражненията влияят върху тялото и използваме тези знания, за да разберем метаболитната архитектура около моделите на реакция към упражненията“, пояснява кардиологът Рави Шах (Ravi Shah) от Масачузетската болница.

„Този ​​подход има потенциал да бъде насочен към хора, които имат високо кръвно налягане или много други метаболитни рискови фактори в отговор на упражненията, и да ги поведе към по-здравословна траектория още рано в живота им.“

Източник: Science alert - Just 12 Minutes of Intense Exercise Is Enough to Change Biomarkers in Your Blood

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !