Древни сметища разкриват диетата на предците ни, мигрирали от Африка преди 5 000 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 юни 2020 в 00:03 3624 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 2.0

Един от островите на Фарасанския архипелаг

Древни сметища, открити по бреговете на Червено море, пълни с черупки от охлюви, показват, че морската храна е била част от диетата на хората, мигрирали от Африка към арабския полуостров преди около 5 000 години, съобщава нова публикация в списание Quaternary International

На Фарасанските острови в Червено море, праисторическа спирка на древните пътища на миграция, учените откриват големи ями, някои съдържащи до 15 000 черупки от морски охлюви, изхвърлени преди 4 780 до 7 360 години. Доказателствата предполагат, че морските животни са служели за храна на хората, преминавали от Африка към Евразия преди около 5 000 години.

Това е период на изключителни суши в този регион и за новодошлите преселници хранителните източници на сушата са оскъдни. Но във водата изобилието от морска храна осигурява необходимата храна за оцеляването на преселниците.

"Нашите данни показват, че по онова време много други ресурси на сушата са били оскъдни, хората са можели да разчитат на черупчестите животни", обяснява д-р Никлас Хаусман (Niklas Hausmann), водещ автор на изследването от департамента по археология на Университета на Йорк във Великобритания.

Жив екземпляр от морския охлюв Conomurex fasciatus, един от видовете, за които учените откриват, че са били част от диетата на праисторическите мигранти. Кредит: Niklas Hausmann

"Предишните изследвания показват, че хората в Южно Червено море са се хранили с мекотели цяла година и за периоди от хиляди години. Сега знаем и че този ресурс не е бил изчерпан, а е продължил да обезпечава живота на здрави популации", добавя Хаусман.

Изучавайки формата и размера на черупките, учените успяват да разберат до каква степен пътуващите са въздействали на размера на популациите на морските охлюви. Голяма част от черупките изглеждат недоразвити, което предполага, че популациите са били застрашени, но в доста от ямите са открити големи и напълно развити черупки, което показва, че са имали достатъчно време да се развият, без да бъдат засегнати от човешката консумация.

"Нашето изследване предполага, че бреговете на Червено море са имали необходимите ресурси, за да подсигурят преминаването на праисторическите хора", обяснява Хаусман. "Наличието на хранителни ресурси играе важна роля, за да разберем миграциите на древните хора - миграциите на ловци-събирачи са имали нужда от местни хранителни източници и е възможно сухите периоди да са ограничили тези движения".

Праисторическите хора често са описвани като месоядни пещерни хора, хранили се с мамути, съблезъби тигри и други праисторически животни, но всъщност морската храна е била важен основен източник. Има и солидни доказателства, че неандерталците, нашите изчезнали братовчеди хоминини, са се хранили с морски животни преди около 100 000 години.

Източник: IFLScience - Ancient Garbage Dump Shows The Food That Fed Humans Migrating Out Of Africa 5,000 Years Ago

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !