Гъби на Марс? Две недоказани (още) твърдения, че съществува извънземен живот

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2021 в 00:01 17929 0

Кредит NASA

Миналата седмица се появиха две проучвания, хвърлящи светлина върху вълнуващата възможност за живот на Марс.

Първото проучване е една наскоро публикувана специализирана статия, озаглавена: „Гъби на Марс? Доказателства за растеж и поведение от последователни изображения” (Evidence of Growth and Behavior From Sequential Images). Раун Габриел Джоузеф (Rhawn Gabriel Joseph) и колегите му са изследвали колесните следи на марсохода Opportunity. След като колелата оставят следи в марсианската почва, изглежда, че през определени сезони на Марс, особено пролетта, се появяват кръгли форми, които приличат на гъби.

Когато тези форми се заличат, след като Opportunity мине отново върху тях, се появяват нови сфери - някои дори с нещо подобно на стъбла, показват снимки, направени от Opportunity. Районът около площадката за кацане на Opportunity е осеян с тях - те могат да се видят по цялата повърхност и също така са намерени заровени под почвата и дори вградени в скалите

Облите спори отново изчезват през зимата. Авторите на статията смятат, че това са огромни колонии от черни гъби, лишеи, водорасли, метаногени и сяра-редуциращи видове.

Сферовидните форми вече са забелязвани на снимките, направени от Opportunity. Наричат ​​ги „хематитни конкреции“, малки сферични парченца от минерала хематит, съединение на желязо и кислород. Близо до мястото, което марсоходът Opportunity обхожда от кацането си през 2004 г., са намерени няколко кръгли петна, съдържащи хематит - вижте снимката по-горе.

Повечето изследователи смятат, че не са живи организми, но приличат малко на гъби. 

"Сферичните скали на Марс може да са създадени от постепенното натрупване на материала в бавно изпаряваща се течна водна среда. Те също биха могли да бъдат произведени и от вулканична дейност. Така или иначе, това не са гъби", подчертава в статия на The Conversation Гарет Дориан (Gareth Dorrian), постдокторант по космически науки в Университета в Бирмингам.

Но Джоузеф и колегите му очевидно не мислят така. Техният доклад все още не е рецензиран и публикуван, така че засега прилагаме съвета на Карл Сейгън: „големите претенции изискват големи доказателства“ и те не разполагат с такива засега.

Снимки от орбита на Марс. По посока на часовниковата стрелка отгоре: Ранна пролет. Средата на пролетта. Късна пролет. Ранно лято. Средата на лятото. Есен. Кредит: NASA

Втората статия се отнася до органичните соли на Марс, отново в отговор на наскоро публикувана научна статия, озаглавена „Пиролиза на оксалатни, ацетатни и перхлоратни смеси и последиците за органичните соли на Марс“ (Pyrolysis of Oxalate, Acetate, and Perchlorate Mixtures and the Implications for Organic Salts on Mars).

За разлика от предишната статия за гъбите, тази е рецензирана и публикувана в професионално списание, Journal of Geophysical Research: Planets. Още през 2018 г. на Марс са били открити органични съединения, но не бяха откривани органични соли. Ако на Марс има и от двете, т.е. както органични съединения, така и соли, това би подкрепило хипотезата, че на Марс съществува микробен живот.

Измерванията, които са в основата на статията, са направени с инструмента (SAM) за анализ на пробите на борда на марсохода Curiosity.

Джеймс МТ Луис (Център за космически полети на Госард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд) и екипът му анализираха данните от тези измервания и вярват, че са открили улики - не са твърди доказателства - че на повърхността на Марс може да има органични соли. В този инструмент изкопаните проби от марсианската почва се нагряват до 1000 ° C и след анализ на отделените газове те могат да определят по-подробно химичния състав. Всъщност те видяха газове, отделяни при нагряване на органични соли. Единственият проблем е, че тези газове се отделят и при нагряване на други вещества.

Справка:

  1. Fungi on Mars? Evidence of Growth and Behavior From Sequential Images
    May 2021, Projects: Discovering the possibility of life on MarsLife on Mars
    Rhawn Gabriel Joseph, Richard Armstrong, Xinli Wei, Carl Gibson et al.
  2. Pyrolysis of Oxalate, Acetate, and Perchlorate Mixtures and the Implications for Organic Salts on Mars
    J. M. T. Lewis, J. L. Eigenbrode, G. M. Wong, A. C. McAdam, P. D. Archer, B. Sutter, M. Millan, R. H. Williams, M. Guzman, A. Das, E. B. Rampe, C. N. Achilles, H. B. Franz et al. Journal of Geophysical Research: Planets, First published: 30 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020JE006803

Източници:

Five unproven claims that alien life exists, 
Gareth Dorrian, The Conversation

NASA Finds Organic Salts Are Likely Present on Mars – Remnants of Ancient Martian Microbial Life?, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !