Истината за „гъбите“, растящи на Марс

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 март 2019 в 00:34 12616 0

Кредит NASA

Една необичайна нова статия, публикувана в малко известен научен журнал, развълнува таблоидите за възможността за живот на Марс, съобщава NewScientist.

В този документ международен екип от учени твърдят, че са открили доказателства за „гъби“, които растат на повърхността на Червената планета.

"Доказателствата" се основават предимно на изображения, направени от марсоходите на НАСА Curiosity и Opportunity, които като че ли са заснели „гъби”.

Самият научен журнал Journal of Astrobiology и Space Science не вдъхва особено доверие, в търсачката на сайта на  списанието могат да се намерят научни статии по теми като "Защита на Земята от марсиански организми", така че са представени "всички гледни точки" за биологията на Марс.

Снимка, направена от Opportunity. Марсиански екземпляри, наподобяващи "гъби".Невъзможно е обаче да се определи с високо ниво на доверие, ако това са живи организми. Приликите в морфологията не представляват доказателство. Evidence of Life on Mars? Journal of Astrobiology и Space Science 

По отношение на статията за гъбите - загадъчно озаглавена "Доказателство за живот на Марс?" - редакционната колегия признава, че има "противоречиви изводи" и затова е събрала шест независими учени и осем висши редактори, които да я прегледат.

Трима от тези рецензенти категорично отхвърлят статията, а един редактор е толкова против нея, че все още иска да бъде оттеглена дори след одобрението ѝ от мнозинството.

"Доказателство за живот на Марс?"

Но не се заблуждавайте от този привидно безобиден въпрос. Този документ не е пълен с неопровержими доказателства и неоспорими разсъждения. Макар да признават, че "приликите в морфологията не са доказателство за живот" и че техните доказателства са "косвени и непроверени", авторите твърдят, че отговорът на заглавието на тяхната статия е "силно да".

"Признаваме," коментира съавторът Регина Дас (Regina Dass), миколог от Университета в Пондичери в Индия, "че нямаме убедително доказателство. Нямаме снимки на клетки или клетъчна структура. Нямаме окончателно доказателство, само много доказателства, които крещят: Биология".

Кредит: НАСА

Отговорът на НАСА

Самата НАСА не е отговорила на тези нови претенции, но нейните учени вече са проучили явлението, което може да видите на снимките по-горе.

НАСА не ги нарича „гъби”,  а "боровинки" (blueberries), но за разлика от авторите на тази нова статия, никой в ​​космическата агенция не смята, че тези малки сфери са знак за живот, да не говорим за растящ плод или зеленчук.

През 2004 г. марсоходът Opportunity открива милиони от тези „боровинки“ и при анализа е установено, че са съставени от железен оксид, хематит.

Тези топки с размери около три сантиметра от втвърден хематит не приличаха на нищо, което някога е виждано на Марс.

НАСА обяснява, че тези потънали в марсианската скала като боровинки в кекс сфери от хематит са се втвърдили в присъствието на вода и след това бавно са излизали на повърхността в резултат на  ерозията.

Не съвсем съгласен с НАСА съавторът Винченцо Рицо (Vincenzo Rizzo), биогеолог, работещ за Националния съвет за научни изследвания.

"Въпреки това хематитът също може да е продукт на биологична активност. Точно както строматолитите се оформят чрез действието на цианобактериите, гъбичките и бактериите също помагат да се свърже земния хематит. Трябва да очакваме, че същите биологични процеси са помогнали да се образува хематитът и на Марс."

Много хора в Reddit бързо отхвърлиха проучването, заявявайки, че е публикувано от "суета", без много високи стандарти.

Един потребител с никнейм Zeeblecroid бе твърде жесток в критиката си:

"И журналът, и статията са боклук. Съществува една общност от самопровъзгласили се астробиолози, които използват в продължение на десетилетия едни и същи шантави трикове (най-вече погрешно представящи снимки на основни геоложки особености като твърди доказателства за живи организми). поне в средата на 90-те години.

През 2014 г. НАСА дори бе съдена от самопровъзгласилия се "астробиолог" Раун Джозеф, че не разследва онова, което той ясно вижда като колония гъбички на повърхността на Марс. Оказа се, че е нищо повече от скала.

Истината е, че хората са пословично ирационални, когато разглеждат снимки от Марс. И за това си има строго психологично обяснение.

Виждани са не само примитивни гъби, а цели "загадъчни извънземни жени".

Желанието да се "очовечат" явленията, които не разбираме, да обясним всичко необяснимо с дейността на извънземни, е извън научния метод. Но е обект на науката психология, която тълкува това поведение с това, че човешкият мозък е склонен да търси нещо познато в непонятното, дори и за сметка на изкривяване на възприеманата реалност.

Феноменът се нарича парейдолия - психологическо явление, при което умът ни вижда познати модели там, където не съществуват. Всъщност, тази способност е важна за еволюцията на човешкия вид, тя ни помага да разпознаваме човешки лица например.

Статията може да прочете в Journal of Astrobiology and Space Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !