Гигантска плаваща ферма ще произвежда тонове храна на година

Наука OFFNews Последна промяна на 08 септември 2015 в 16:00 8687 2

Архитекти от Испания са проектирали триетажна плаваща ферма, която ще помогне да се произведат почти 10 тона допълнителна храна за растящото население на Земята, съобщава "Science Аlert".

На проекта не му трябва никаква земя или пък прясна вода.

Фермата, която се захранва със слънчева енергия, ще включва хидропонни оранжерии, поливани с дестилирана морска вода. Отдолу ще има сектор за развъждане на риба, който ще направи цялата система на фермата самоподдържаща се и способна да произвежда повечето продукти за здравословна диета.

Засега фермата е до голяма степен концепция и няма създаден неин прототип. Това прави трудно определянето доколко ще са успешни плановете на практика. Въпреки това, концепцията се базира на съществуваща технология, затова няма причина фермата да не може да бъде изградена.

"Това не е научна фантастика, а сериозно и изпълнимо решение", коментира чрез публикация на сайта си екипът архитекти зад концепцията. "Не е предвидено да реши всички проблеми с изхранването на човечеството или да замени сегашното земеделие. Целта зад този проект е да започне едно начинание, което да е съвместимо със съществуващите методи на производство", допълват те.

Това не е първото предложение за плаваща ферма - миналата година друга група испански архитекти е предложила значително по-висока версия

В Япония и Индия пък инженерите са изградили плаващи соларни ферми за добив на електричество.

Разликата при този проект обаче е, че съдържа собствена мини-екосистема, която на теория би могла да произвежда всички тези продукти:

Според плановете най-горният (третият) етаж на фермата ще бъде покрит със соларни панели и капандури, хем за да може слънчевата светлина да бъде използвана за добив на ток, хем за да се позволи растенията отдолу да получават нужните им за живот лъчи.

На втория етаж ще са разположени хидропонните култури - зеленчуци и плодове. Отпадъчните продукти от тези култури ще се използват за храна на рибите на долния етаж, докато отпадъците от тези риби ще бъдат използвани за наторяване на растителните култури.

Според прогнозите на архитектите фермата ще може ежегодно да произвежда 1,7 тона риба и 8,1 тона плодове и зеленчуци.

Концепцията на съоръжението предвижда още вятърни турбини и генератори, които да произвеждат ток от морските вълни. Ще има и инсталация за обезсоляване на водата и сортировъчна. Предвидени са и зони за обработка и опаковане, така че хранителните продукти да могат да се изпращат директно към магазини или частни клиенти. 

Проектът започва да звучи още по-добре, когато се упомене, че фермата в по-голямата си част ще е автоматизирана. Тя ще използва система от сензори, за да регулира поливането и своята позиция, така че да е най-ефективна за растенията в нея.

Има и някои проблеми, с които всички съоръжения с подобна структура се сблъскват. Най-голямото от тях е бурната природа на океаните. Дори в момента е трудно опазването на генераторите, които произвеждат ток от вълните, по време на буря. Затова и ще е трудно намирането на безопасни места, където да бъдат закотвени тези красиви ферми.

С изобилието от пристанища и езера по света обаче, това не е невъзможна задача.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.09 2015 в 23:09

Да няма някаква грешка? 10 тона е нищо за това на картинката. Това не може да изхрани 20 човека на година?

08.09 2015 в 17:07

Много добра идея, надявам се да я реализират.