Гладът и изолацията предизвикават сходна мозъчна активност

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2020 в 00:06 3410 0

Кредит Pixnio

Мозъкът на гладен човек мозък жадува храна. Мозъкът на самотен жадува хора. След  прекаран един ден напълно изолиран от други хора, мозъкът на човека се оживява при вида на социални събирания, както мозъка на гладен човек, видял храна, съобщават учените на 23 ноември в Nature Neuroscience.

Целта на проучването, ръководено от когнитивния невроучен Ливия Томова (Livia Tomova) от Масачузетския технологичен институт, е да се провери как едни и същи периоди на глад и самота се отразяват на мозъчните функции на 40 доброволци участници за 10 часа.

„Искахме да видим дали можем експериментално да предизвикаме социалния стрес, който можем да контролираме“, обяснява Ребека Сакс (Rebecca Saxe), един от авторите на изследването.

След 10 часа гладуване някои нервни клетки в средния мозък "избухват" в отговор на снимки на пица и шоколадова торта. Тези неврони - в субстанция нигра и вентралната тегментална област - произвеждат допамин, химическо вещество, което ни кара да чувстваме удоволствие като награда при секс, добра храна и т.н. 

В друг ден същите хора претърпяват 10 часа изолация (без приятели, без Facebook и без Instagram). Същата вечер невроните от същите области се активират в отговор на снимки на хора, които си чатят или играят колективни спортове. Колкото повече глад или изолация е докладвал субектът, толкова по-силен е ефектът.

При хората, които съобщават, че обикновено са по-самотни, социалните реакции са притъпени. „Всъщност не знаем какво причинява това“, коментира Томова. „Може би това, че са изолирани, не ги засяга толкова много, защото е нещо, което не е толкова различно, може би, от ежедневието им.“

Средният мозък, който играе важна роля в мотивацията на хората да търсят храна, приятели, хазарт или наркотици, реагира на хранителни и социални сигнали, дори когато хората не са гладни или самотни. В крайна сметка човек винаги може да яде или да се шляе. Но гладът и самотата засилват реакцията и правят реакциите на хората специфични за това, което им липсва.

Констатациите „говорят за сегашното ни състояние“, отбелязва Томова, сега в Университета в Кеймбридж. COVID-19 е оставил много хора социално изолирани, поставяйки на карта както психическото, както и физическото им здраве и оставяйки хората с желание за повече от храна. „Важно е да разгледаме социалното измерение на този вид криза.“

Справка: L. Tomova et al. Acute social isolation evokes midbrain craving responses similar to hunger. Nature Neuroscience. Published online November 23, 2020. doi: 10.1038/s41593-020-00742-z.

Източник: Lonely brains crave people like hungry brains crave food, ScienceNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !