Хапче вместо тренировка. Голям научен пробив към тази цел

Ваня Милева Последна промяна на 20 юни 2022 в 00:01 10169 0

Фитнес упражнения
Учените са идентифицирали молекула в кръвта, създавана по време на тренировки, която може ефективно да намали приема на храна и затлъстяването при мишки. Кредит: Flickr (CC BY-NC 2.0)

Изследователи са идентифицирали молекула в кръвта, която се произвежда по време на тренировка и може ефективно да намали приема на храна и затлъстяването при мишки. Откритието задълбочава познанията ни за физиологичните процеси, които са в основата на взаимодействието между физическите упражнения и глада.

Екип учени от Медицинския колеж Бейлор, Медицинския факултет в Станфорд и други институти съобщават наскоро за констатациите си в списание Nature.

„Доказано е, че редовните упражнения помагат за загубата на тегло, регулират апетита и подобряват метаболитния профил, особено при хора с наднормено тегло и затлъстяване“, разказва съавторът д-р Юн Сю (Yong Xu), професор по педиатрия – хранене и молекулярна и клетъчна биология в Бейлър. „Ако можем да разберем механизма, чрез който упражненията задейтват тези ползи, тогава сме по-близо да помогнем на много хора да подобрят здравето си.”

„Искахме да разберем как упражненията работят на молекулярно ниво, за да можем да уловим някои от ползите от тях“, разказва съсъавторът  Джонатан Лун (Jonathan Long), доктор по медицина, асистент по патология в Медицинския факултет в Станфорд и стипендиант на института на Станфорд ChEM-H (Химия, инженерство и медицина за човешкото здраве). „Например, по-възрастни или слаби хора, които не могат да тренират достатъчно, един ден може да се възползват от приема на лекарство, което може да помогне за забавянето на остеопорозата, сърдечните заболявания или други състояния.

Сю, Лун и техните колеги провеждат изчерпателни анализи на съединения в кръвната плазма от мишки след интензивно бягане на бягаща пътека. Най-значително индуцираната молекула е модифицирана аминокиселина, наречена Lac-Phe. Синтезира се от лактат (страничен продукт от усилени упражнения, който е отговорен за усещането за парене в мускулите) и фенилаланин (аминокиселина, която е един от градивните елементи на протеините).

При мишки със затлъстяване, предизвикано от диета (хранени с диета с високо съдържание на мазнини), високата доза Lac-Phe потиска приема на храна с около 50% в сравнение с контролните мишки за период от 12 часа, без да повлияе на тяхното движение или разход на енергия. Когато се прилага на мишките в продължение на 10 дни, Lac-Phe намалява кумулативния прием на храна и телесното тегло (поради загуба на телесни мазнини) и подобрява глюкозния толеранс.

Изследователите също така идентифицират ензим, наречен CNDP2, който участва в производството на Lac-Phe и показват, че мишките без този ензим не губят толкова тегло при режим на упражнения, колкото контролната група при същия план за упражнения.

Интересно е, че екипът също така открива силно повишение на нива на Lac-Phe в плазмата след физическа активност при състезателни коне и хора.

Данните от кохорта от хора, занимаващи се физически упражнения, показват, че спринтовите упражнения предизвикват най-рязко увеличение на плазмения Lac-Phe, последвано от тренировка за вдигане на тежести и след това тренировка за издръжливост.

„Това предполага, че Lac-Phe е древна и консервативна система, която регулира храненето и е свързана с физическата активност при много животински видове“, обяснява Лун.

„Следващите ни стъпки включват намиране на повече подробности за това как Lac-Phe медиира своите ефекти в организма, включително мозъка“, коментира Сю. „Нашата цел е да се научим да модулираме този път на упражнения за терапевтични интервенции."

Справка: “An exercise-inducible metabolite that suppresses feeding and obesity”
Veronica L. Li, Yang He, Kévin Contrepois, Hailan Liu, Joon T. Kim, Amanda L. Wiggenhorn, Julia T. Tanzo, Alan Sheng-Hwa Tung, Xuchao Lyu, Peter-James H. Zushin, Robert S. Jansen, Basil Michael, Kang Yong Loh, Andrew C. Yang, Christian S. Carl, Christian T. Voldstedlund, Wei Wei, Stephanie M. Terrell, Benjamin C. Moeller, Rick M. Arthur, Gareth A. Wallis, Koen van de Wetering, Andreas Stahl, Bente Kiens, Erik A. Richter, Steven M. Banik, Michael P. Snyder, Yong Xu and Jonathan Z. Long, 15 June 2022, Nature.
DOI: 10.1038/s41586-022-04828-5

Източник: Major Scientific Breakthrough Toward the Benefits of Exercise in a Pill, Baylor University, SciTechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !