Изчезнал е китайският учен, създал първите "дизайнерски бебета" в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 декември 2018 в 11:49 8175 0

Неговата работа може би е довела до раждането на първите генетично модифицирани бебета в света с помощта на технологията за редактиране на гени CRISPR-Cas9, но в момента Хъ Дзиенкуей вероятно има големи неприятности.

Според съобщения от китайски медии понастоящем не е известно местонахождението на генетика Хъ Дзиенкуей, предава ScienceAlert.

По-рано бе съобщено, че е под домашен арест в Южния университет за наука и технологии в Шенжен, Китай, институцията, в която работи Циянкуи, и от която е бил в отпуск от февруари.

Университетът обаче отрича това, според South China Morning Post, "Точно сега ничия информация не е точна, а може да вярваме само на официалните канали".

Циянкуи не е бил виждан публично от сряда миналата седмица, когато е присъствал на Втората международна за редактиране на човешкия геном в Хонг Конг, за да изясни своите твърдения.

Той прави сензация миналата седмица, когато в интервю за Associated Press и след това в поредица от видеоклипове в YouTube обяви, че успешно е редактирал генома на човешки ембриони с помощта на CRISPR-Cas9 и след това тези ембриони, близнаци, успешно се родиха.

Ако това, което твърди, се окаже вярно, а има такива, които не вярват, че е станало и въпреки че все още трябва да мине независима проверка - това би било огромна новина.

Не само защото това ще са първите "дизайнерски бебета" в света, а защото Хъ Дзиенкуей очевидно е провел този експеримент без никакъв надзор или одобрение и срещу регламентите.

Това е огромна етична грешка и научната общност широко критикува действията му.

Сред причините за това са: първо, не знаем дългосрочните рискове. Второ, Циянкуи редактира нещо напълно ненужно. На трето място, това бе редакция на зародишната линия - което означаваше, че ще бъде предадено на потомството на бебетата. Четвърто, прави всичко това без прозрачност. Пето, това напълно ще разклати общественото доверие в бъдещото използване на CRISPR-Cas9.

Според китайската информационна агенция Синхуа китайските власти са определили експеримента като действия, които "пресичат морала и етиката и са шокиращи и неприемливи".

Южният университет за наука и технологии публикува изявление, в което се дистанцира от работата на Циянкуи, като казва, че той "сериозно нарушава академичната етика и академичните норми".

Китайският научен съюз също осъди изследването, като обяви, че "решително се противопоставя на така наречените научни изследвания и биотехнологични приложения, които нарушават духа на науката и етиката".

Циянкуи е изправен пред разследване от Южния университет за наука и технологии, както и от китайското министерство на науката и технологиите, което му е забранило да извършва по-нататъшни изследвания, съобщават от South China Morning Post.

Неговият колега, професорът по биоинженерство Майкъл Дийм (Michael Deem) от Университета "Райс" в САЩ също се разследва за неговата потенциална роля в работата.

Ако служителите на университета имат някаква информация за местонахождението на генетика, те я пазят за себе си.

"В момента не можем да отговорим на никакви въпроси по тази тема, но ако имаме някаква информация, ще я актуализираме чрез официалните ни канали", заяви говорителкат на университета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !