19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как плоскоземците си представят слънчевото затъмнение (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 август 2017 в 12:48 86111
Светът на Диска на Тери Пратчет. Илюстрация: Josh Kirby

В понеделник, 21 август, САЩ и други части на света се насладиха на зашеметяващата гледка на пълното слънчево затъмнение и научиха много за астрономията.

Въпреки това, общността на вярващите, че живеят на плоска Земя, видяха явлението в съвсем различна светлина.

Те си имат свое обяснение за пълното слънчево затъмнение и се надяваха, че феноменът ще разбие хелиоцентричната система, като докаже, Земята е плоска веднъж завинаги.

Добре е да отбележим, че учените могат да прогнозират слънчевите затъмнения, благодарение на хелиоцентричния модел, идеята, че Земята и другите планети се въртят около Слънцето, и орбиталната механика на нашата Слънчева система. И така, какво би могло да ги оспори?

Някои хора в Twitter предполагат, че НАСА насърчава хората да носят специални слънчеви очила, за да скрие истината. Всъщност, това е, защото гледането на Слънцето ще доведе до трайно увреждане на зрението като буквално прогори ретината.

"НАСА наистина не иска да гледате нагоре към затъмнението без специални очила, за да не видите, че не Луната закрива плоската Земя", пише един потребител на Twitter.

Когато го попитали какво тогава закрива Слънцето, ако не е Луната, отговаря: "Ние ще разберем утре, когато милиони го видят и го снимат".

За съжаление на този фен на плоската Земята, денят е облачен, тъй като живее в Ирландия. Въпреки че може да се каже, че лошото време не е нещо необичайно за Ирландия, той публикува видео на мрачното небе с надпис: "Ето тук в Ирландия те покриха нашите небеса". "Те", вероятно са НАСА.

Основната "дупка в историята" за плоската Земя е сянката на Луната. Както обяснява в YouTube Джеремая Даниел в свой видеоклип, сянката на един обект от светлината на фенерче върху стена винаги трябва да бъде най-малко със същия размер като оригиналния обект. А сянката на Луната на Земята по време на слънчево затъмнение е по-малка от размера на Луната.

Слънцето и фенерчето в кухнята не са напълно сравними. Слънцето не е "точков източник" като фенерчето, а огромен източник на светлина, излъчващ във всички посоки от значително разстояние спрямо Земята и Луната. По-добър аналогия би била сянката на топче в светлината на огън на открито.

Друг въпрос, който се задава, е, защо пътят на затъмнението преминава от изток на запад, след като Земята се върти от запад на изток. Това е обяснено тук : "Защо слънчевото затъмнение пристига от запад". Накратко от НАСА: Тъй като Луната се движи на изток по своята орбита около 3 400 км/час, а Земята се върти на изток с около 1670 км/час при екватора, така че лунните сенки се движи на изток с 3400 - 1670 = 1730 км/час в близост до екватора.

Разбира се, никой всъщност не обяснява какво блокира слънчевите лъчи, въпреки че долния видеоклип се опитва да го обясни с неясно предъвкване на индуистката митология.


PetarD
Рейтинг : 11558
22.08 2017 в 14:41 1
+ 15
- 3
За плоският мозък е нормално Земята да е плоска.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.