Защо слънчевото затъмнение пристига от запад

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 август 2017 в 00:01 6878 0

Кредит NASA / DSCOVR-EPIC Team

Ако се погледне от космоса, пълното слънчево затъмнение представлява сянката на Луната, проектирана на Земята. Но докато Луната обикновено изгрява от изток и се запътва на запад, пълното слънчево затъмнение се движи от запад на изток.

Защо? Пол Сътър (Paul Sutter), астрофизик в Университета на Охайо, дава отговор на този въпрос в Space.com.

Всеки ден ние наблюдаваме как Слънцето изгрява от изток, преминава своя път през небесния свод и залязва на запад.

Безброй поколения са свикнали с този цикъл. Ежедневните изгреви и залези на небесните обекти не се дължат на собственото им движение, а на въртенето на Земята. Тъй като нашата планета се върти около оста си, изглежда че небето се издига от изток и заобикаля на дъга Земята и се спуска на запад. Трудно е да виним предците си, че Земята им е изглеждала огромна и масивна и съответно - неподвижна, а ефирните обитатели на небесата се плъзгат по техните вложени кристални сфери, демонстрирайки на хората познатите ни часовникови небесни движения.

След векове сериозна работа хората осъзнаха, че Земята всъщност се върти, а движението на Слънцето, Луната и звездите е привидно. Но когато става дума за слънчеви затъмнения, ние сме изправени пред една непоследователност.

Пълните слънчеви затъмнения, подобно на това, което се очаква скоро да премине по континенталната част на Съединените щати на 21 август, нарушават този привиден космически ред.

Луната, освен че напълно ще покрие лицето на Слънцето, събитието ще се движи по непозната и евентуално обезпокоителна посока - от запад на изток. 

Защо пътят на слънчевото затъмнение започва от запад и свършва на изток?

Отговорът е прост, но не е нещо, за което сме свикнали да се замисляме. Самата луна обикаля Земята от запад на изток. С други думи, ако можехте да се издигнем високо над Северния полюс, Луната щеше да се движи покръг, обратно на часовниковата стрелка. Но Земята се върти около 30 пъти за една лунна орбита, така че това не е нещо, което обикновено забелязваме.

Тъй като Луната се движи на изток по своята орбита около 3 400 км/час, а Земята се върти на изток с около 1670 км/час при екватора, така че лунните сенки се движи на изток с 3400 - 1670 = 1730 км/час в близост до екватора.

По време на слънчево затъмнение пътят на сянката на луната трябва да следва движението на самата Луна - на изток.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !