Китай унищожава хранителни отпадъци с помощта на ларви на мухи (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 30 май 2017 в 12:30 5410 0

Китай е изправен пред огромен проблем с хранителните отпадъци, но ферма в югозападната провинция Съчуан е открила решение - там се отглеждат "лакоми мухи", чиито ларви ежедневно могат да поглъщат двойно количество на своето тегло отпадъци.

На свой ред изпражненията им се превръщат в органична тор, а също и във високопротеинова животинска храна, съобщава Phys.org.

А недостиг на храна за ларвите няма - един човек в Китай изхвърля почти 30 кг храна на година. По официални данни в страната живеят 1,4 милиарда души.

Гледката на хилядите мърдащи се бели ларви, разкъсващи остатъците от месо, зеленчуци и плодове, може и да не е приятна, но тези ларви могат да се окажат ключ към разрешаване на нарастващия проблем на световно ниво с хранителните отпадъци.

"Тези буболечки не са отвратителни! Те са за справяне с хранителните отпадъци. Трябва да поледнете от друг ъгъл", коментира Ху Рон (Hu Rong), управител на фермата, разположена в близост до град Пъншан. "Средно един килограм ларви изяжда два килограма отпадъци за четири часа", обяснява Ху.

Фермата се снабдява с изхвърлена храна от Chengwei Environment, компания, която събира отпадъците от 2 000 ресторанта в град Чънду. 

Една трета от храната, произвеждана в света за консумация от хората всяка година - приблизително 1,3 милиарда тона - отива в кофите за боклук, докато в същото време 870 милиона души гладуват, показват данните на Организацията по храните на ООН (FAO).

Това количество боклуци влошава и проблемът със замърсяването. Доклад на FAO от 2011 г. показва, че ако хранителните отпадъци бяха държава, тя би се наредила след САЩ и Китай по изпускане на вредни емисии във въздуха.

Всяка година Китай произвежда общо 40 милиона тона хранителни отпадъци - еквивалент на тежестта на 110 сгради Емпайър стейт билдинг. Зад това количество стои културата на китайците. "Когато поканите някого на вечеря в ресторант, обичаят е винаги да се поръча повече ястия от необходимото, за да се покаже гостоприемство. За съжаление всичко се изхвърля", коментира Уан Джънхуа (Wang Jinhua), директор на Chengwei Environment.

Ларвите на Hermetia illucens правят нещо повече от това да елиминират боклука. Веднъж напълняли някои от ларвите биват продавани живи или изсушени за храна на животни като пилета, риба и костенурки. Те увеличават хранителните съставки - с до 63% протеин и 36% липиди. Ларвите правят така, че да възстановят протеините и мазнините, налични в отпадъците, след което връщат тези съставки в хранителната верига чрез животните. 

Отпадъците от ларвите дори могат да бъдат използвани като органична тор в селското стопанство.

Китай, Канада, Австралия и Южна Африка са сред държавите, в които е законно да се хранят пилетата и рибата с насекоми.  "Това е по-ограничено в САЩ и Европейския съюз", обяснява Кристоф Дериен (Christophe Derrien), генерален-секретар на Международната платформа за насекоми за храна (International Platform of Insects for Food and Feed), неправителствена организация, представляваща сектора за производство на насекоми в Европа.

Европейският съюз ще позволи от юли тази година протеинът от насекоми да се използва за храна в рибните развъдници, обясни Дериен. "Това е окуражаваща първа стъпка, защото ЕС се отваря все повече", добавя той.

Преработването на хранителните отпадъци има и икономически изгоди, освен екологични. Управителят на фермата в Китай живее охолен живот от продажбата на живи ларви и тор. Като се махнат разходите (електричество, труд, такси за доставка и цена на отпадъците) годишната печалба на фермата е между 200-300 000 юана (30-43 000 долара) - огромна сума за Китай.

Затова не чудно, че фермите за ларви вече се срещат из цялата страна от появата си за първи път преди три години. "Тази година очакваме да се отворят още 3-4 нови ферми около Чънду", обяснява Уан. "Идеята е отпадъците да се превърнат в полезни субстанции", допълва той. 

Отпадъците не са единственото нещо, което получава втори живот в Китай. Китайската енергийна компания Sinopec планира да изгради догодина завод в източната провинция Жъдзян, в който използвана готварска мазнина, която понякога незаконно се използва многократно в ресторантите, да се преработва в биогориво за пътнически самолети.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !