Може ли да хванете коронавирус от колет или като докоснете вашия смартфон?

Ваня Милева Последна промяна на 27 март 2020 в 00:48 10433 0

Кредит: Wing Public Affairs

Възможно ли е коронавирусът да се залепи на пакет или колет, да влезе в пощенската ви кутия и да ви зарази? Може ли патогенът да дебне на вашия смартфон, чакайки търпеливо да сложите високоговорителя до устата си? 

Въпреки че няма проучвания, отговарящи пряко на тези въпроси, има редица скорошни проучвания, които разглеждат колко дълго новият коронавирус SARS-CoV-2 може да оцелее на редица различни повърхности. Едно от окончателните проучвания по въпроса бе публикувано в The New England Journal of Medicine миналата седмица, което до голяма степен съответства на други изследвания в тази тема.

Учените провериха колко дълго SARS-CoV-2, както и генетично сходният вирус, отговорен за епидемията от SARS в началото на века, могат да останат жизнени във въздуха и на четири повърхности от ежедневната домашна или болнична обстановка при стайна температура , приблизително 21-23°С. Тези материали бяха пластмаса, неръждаема стомана, метала мед и картон, както и колко дълго вирусът може да остане суспендиран във въздуха като аерозол.

Екипът установи, че вирусът все още се открива върху медта до четири часа след замърсяването, до 24 часа на картон и два до три дни по-късно върху пластмаса и неръждаема стомана. 

"Ако докосвате предмети, които някой друг наскоро е държал, имайте предвид, че те могат да бъдат замърсени и трябва да измиете ръцете си", обяснява в изявление Джеймс Лойд-Смит (James Lloyd-Smith), съавтор на проучването и професор по екология и еволюционна биология в Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Така че на теория коронавирусът може да остане върху опакован в картон колет за около един ден или пластмасов калъф за смартфон за няколко дни.

Това обаче води до няколко извода. Първо, не е ясно колко инфекциозни са коронавирусите, престоели в сухо помещение в продължение на три дни. Второ, колко ще издържат вирусите на повърхността може да зависи от различни фактори, най-вече от температурата. Вирусът ще се чувства по-комфортно при стайна температура, отколкото в пощенска кутия навън в мразовита нощ или на гореща веранда в слънчев ден.

Така че не е лесно да се разбере къде е бил вашия пакет, нито дали е бил заразен човекът, който е доставил колета, затова е невъзможно да се определи напълно риска. 

Най-безопасното е, ако получите пакет, внимателно да го отворите веднага след като бъде доставен и незабавно да измиете ръцете си, преди да докоснете нещо друго.

А що се отнася до телефона, не го използвайте, ако не са чисти ръцете ви. Тъй като това не винаги е възможно, можете да го почистите бързо с алкохолни кърпички.

Източник:

Can You Catch Coronavirus From The Mail Or By Touching Your Smartphone?, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !