03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Колко дълго може да оцелее новият коронавирус на повърхности?

Някои коронавируси могат да се задържат на повърхности до 9 дни.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 февруари 2020 в 12:10 132820
Кредит:NIAID-RML

Централната банка на Китай предприема стъпки за дълбоко почистване и дори унищожаване на пари заради опасения, че новият коронавирус може да оцелее на повърхността на парите и потенциално да се разпространи, съобщи CNN.

Колко дълго може да остане новият коронавирус по повърхности? Краткият отговор е, че не знаем.

Но ако този нов коронавирус наподобява другите човешки коронавируси като неговите „братовчеди“, които причиняват SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (Близкоизточен респираторен синдром), той може да оцелее на повърхности - като метал, стъкло или пластмаса - за девет дни, сочи ново проучване. (За сравнение грипните вируси могат да издържат на повърхности само около 48 часа.)

В новото проучване изследователите анализират няколко десетки публикувани досега документи за човешки коронавируси (различни от новия коронавирус), за да получат по-добра представа за това колко дълго могат да оцелеят извън човешкото тяло. Авторите откриват, че тези коронавируси могат да се задържат на повърхности повече от седмица, но че някои от тях не остават активни дълго време при температури над 30 градуса по Целзий. Авторите откриват също, че тези коронавируси могат да бъдат ефективно премахнати от домакински дезинфектанти.

Например, дезинфектантите с 62-71% етанол, 0.5% -ов водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит (белина) могат "ефективно" да инактивират коронавирусите в рамките на минута, според проучването.

"Очакваме подобен ефект и срещу 2019-nCoV", пишат изследователите, визирайки новия коронавирус. Но въпреки че новият коронавирус е подобен щам на коронавируса на SARS, не е ясно дали ще се държи по същия начин.

Също така не е ясно колко често се заразяват ръцете с коронавируси след докосване на болен пациент или замърсена повърхност, според проучването.

Световната здравна организация препоръчва почистване на ръцете с препарати на алкохолна основа за обеззаразяване, пишат авторите.

Възможно е човек да бъде заразен с вируса като докосне замърсена повърхност или предмет, „след което докосне собствената си уста, нос или евентуално очите си“, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) . "Но това не се смята за основният начин за разпространение на вируса."

По-скоро вирусът е най-вероятно да се разпространи от човек на човек чрез близък контакт и издишани капчици от кашлица и кихане, които могат да попаднат в устата или носа на близко стоящ (под 1.5 м) човек, според CDC.

Справка:

Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and its inactivation with biocidal agents,  Günter Kampf, Daniel Todt, Stephanie Pfaender, Eike Steinmann, The Journal of Hospital Infection 
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.01.022

Източник:

How long can the new coronavirus last on surfaces?, livescience


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.