Може ли животът на Марс да се крие дълбоко в недрата му?

За да открият живот на Марс, учените ще трябва да се откажат от проучването на повърхността и да проверят "по-дълбоко"

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 00:00 7954 0

Илюстрация на апарата на InSight на НАСА на повърхността на Марс. InSight скацна на 26 ноември 2018 г., за да проучи вътрешната структура на Марс. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Обикновено мисиите в Марс, които търсят признаци на живот, се насочват към повърхността на планетата, където има древни следи от вода (надежден индикатор къде се намира животът на Земята).

Но докато все още не е намерен живот на повърхността на Марс, под нея може да има изобилие от микроби-марсианци, според изследване, представено на 11 декември на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU), съобщава Live Science.

През последните десетилетия изследванията под повърхността на Земята разкриха така наречената дълбочинна биосфера - подземна среда, изпълнена с микроорганизми. Учените подозират, че подобна биологично богата зона може да процъфтява и под повърхността на Марс. ["Подземната биосфера е почти два пъти по-голяма от размера на океаните по обем"]

Всъщност, може би никога не е имало еволюционен тласък за обитаване на повърхността на Марс, заяви в изказването си Джоузеф Михалски (Joseph Michalski), доцент в катедра "Науки за Земята" в Хонконгския университет. Очакването, че животът е еволюирал на повърхността на Марс, може да е отражение на представата за това, което знаем за живота на нашата планета, коментира Михалски.

Преди милиарди години, когато планетите в Слънчевата ни система са били млади, повърхността на Марс вероятно е била доста подобна на тази на Земята, нейната скалиста съседка. Това се променя, когато Марс загубва магнитното си поле, което го излага на въздействието на интензивна радиация, която би направила наземната оцеляване изключително трудно, заяви Михалски за Live Science.

Възможно е обаче още преди това животът да е възникнал вече на Марс. Учените смятат, че животът за пръв път се е появил на Земята преди 3,8 - 3,9 млрд. години, когато условията на нея вероятно са напомняли за днешните хидротермални среди - подобно на Марс по онова време. Може би животът се е появил на Марс по същото време, когато се е формирал на Земята, но се е адаптирал изключително към живот под земята, отбелязва Михалски.

"Животът може да се е появил в тези хидротермални условия и да е оцелял под повърхността доста дълго", коментира ученият.

И ако дълбочинната биосфера на Земята е някаква индикация, микробни общности в недрата на Марс може да са изключително богати и разнообразни. Дълбочинната биосфера на Земята е открита за първи път преди около 30 години, а оценките сега показват, че тези обитаващи недрата на Земята микроорганизми съставляват почти половината от живота на планетата, коментира Михалски пред Live Science.

Бактериите Desulforudis audaxviator (в лилаво) оцеляват във водород. Те са открити на дълбочина 2,8 километра в златната мина Мпоненг в Южна Африка. Greg Wanger / California Institute of Technology, USA и Gordon Southam University of Queensland, Australia

Микробите в дълбочинната биосфера на Земята играят роля в погребването на въглерода, който в противен случай би могъл да стане парников газ, са свързани с подземните енергийни ресурси "и са важни за разбирането на произхода и еволюцията на живота", подчертава Михалски.

"В момент сме на границата на разбирането какво представлява "дълбочинната биосфера" на Земята и как се отнася до екзопланетите и другите планети в нашата Слънчева система", отбелязва Михалски. "Това е прозорец към нашия собствен произход".

Подземните области на Марс са особено обещаващо място за търсене на извънземни микроби, защото има "още по-добри условия за обитаване" за микроорганизмите, отколкото за дълбочинната биосфера на Земята. Подземните скали на Марс са по-порьозни, отколкото на Земята - създават се джобове за хранителни вещества и обмен на газ - и охладеното ядро ​​на Марс (макар и все още течно) осигурява по-гостоприемна температура за микробите в дълбоките скали.

"Може да има едноклетъчни организми, които могли да изпадат в хибернация за дълго време, но биха могли да оцелеват чрез метаболизиране на водород, метан, потенциално сяра", обяснява Михалски. "Има много възможности".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !