НАСА публикува висококачествена снимка на марсианска дюна

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 октомври 2015 в 11:17 2851 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Снимка на дюна с висока резолюция дава възможност за проучване на ерозията на почвата, движението на дюните и климата на Марс.

Изображението на марсианските дюни, публикувано на сайта на НАСА, е направено с помощта на инструмента High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на борда на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter, 

Снимката е направена на 30 юли 2015.

НАСА отбелязва, че данните от изображението предоставят информация за ерозията и движението на дюните по повърхността, за вятъра и климатичните модели, зърнометрични данни на материала, от който са изградени дюните, а също и за вида на основата под тях.

Повърхността може да е седиментен слой, който някога е бил мокър и се е свил и при изсушаването си е отворил гигантски кални пукнатини. Те направляват движението на тъмните пясъчни дюни.

Mars Reconnaissance Orbiter е многофункционална автоматична междупланетна станция на НАСА, предназначена за изучаване на Марс. Апаратът е построен от Lockheed Martin, стартира на 12 август, 2005.

HiRISE е един от шестте инструменти на Mars Reconnaissance Orbiter - камери, спектрометри, радари за анализ на терена, стратиграфията, минералите и леда на Марс.

С помощта на данните от тези инструменти, бяха открити несъмнени доказателства, че на Марс има вода в течно състояние, както наскоро съобщи НАСА.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !