НАСА: Имаме доказателства, че на Марс има вода в течно състояние

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 18:41 9096 0

На предварително обявената пресконференция НАСА обяви, че има доказателства за наличието на вода в течно състояние на Марс.  А където има вода, има и живот.

Представителите на НАСА почертаха, че вниманието на агенцията е насочено към Марс като планета, много подобна на Земята. НАСА отдавна има доказателства, че някога Марс е имал атмосфера и вода. Но нещо се е случило.

Потвърдиха се първоначалното предположение е, че темата на пресконференцията ще бъде водата. Защото сред бяха обявени докладчиците са изследователи, които търсят вода на Марс от 2011 г.

Приборите на Марс показват, че на Червената планета има повече влажност, отколкото вярвахме, сподели Джим Грийн (Jim Green), ръководител отдел за планетарни науки в централата на НАСА. Това е част от хидроложкия й баланс.

"Марс не е сухата планета, за която я смятахме. Открихме, че при определени условия по повърхността на Марс може да тече вода. И за първи път имаме доказателства за това. Има активни процеси на Марс, които ни дават основание да смятаме така."

"Нашата мисия на Марс е била да "следваме водата", в търсенето на живот във Вселената, а сега имаме убедителни научни доказателства, които потвърждават това, за което имахме сериозни подозрения", заяви Джон Грюнсфелд, астронавт на НАСА и астрофизик. "Това е значително откритие, което потвърждава, че водата - макар и солена - тече и днес на повърхността на Марс".

 Алфред Макюън (Alfred McEwen), главен изследовател за High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) в Университета на Аризона в Тусон и колегата  му Луендра Ойха (Lujendra Ojha) аспирант от Технологичния институт на Джорджия в Атланта са изследвали снимки, направени от камерата HiRISE на сондата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) Някои снимки показват, че стръмните склонове и ръбове на кратерите са осеяни с тъмни ленти със ширина 0.5-5 метра, които се появяват и нарастат през лятото и изчезват през марсианската зима.

"Ивиците на склоновете са образувани благодарение на съвременната водна активност на Марс, " - заяви Лухендра Ойха.

Те са установили, че тези структури от периодични линии, наречени Recurring Slope Lineae - RSL са солени потоци вода, които се появяват сезонно през лятото в южното полукълбо.

Засега учените не знаят какъв е произходът на водата, която образува тъмните ленти. Ролята на нейния източник може по принцип да бъде ледът скрит под повърхността на Марс, но планетарните учени са скептични, че има някакви значителни запаси от замръзнала вода може да са скрити толкова близо до екватора на Червената планета. Другата хипотеза е, че има източник на вода на голяма дълбочина, естеството на който е засега необяснимо.

Приборите на космическата сонда Mars Odyssey измериха обедни температури на повърхността, които достигаха в такива области 27° C . Температурите над 0° C биха били идеални за наличие на вода в течно състояние, ако не беше разредената атмосфера на Марс, която кара течната вода бързо да се изпарява или дори да кипи. Но съвсем друго нещо е солената вода. Повърхността на Марс е много богата на соли, което е документирано от всички спускаеми апарати и марсоходи, спектрометри на орбита, както и чрез химичния анализ на метеоритите с марсиански произход. Течащата по повърхността на Mars или под нея вода трябва да съдържа много разтворени соли.

Но дори и в силно солена вода са открити микроорганизми на Земята. Това означава, че би могло да има и на Марс.

"Ние имаме само един пример за живот – и това е планетата Земя. Това, което открихме на Марс е, че там също би могъл да съществува живот. Но ние не знаем как е възникнал животът на Земята, не знаем и как би могъл да е започнал на Марс", каза Мери Бет Вилхелм от Технологичния институт на Джорджия.

"Мисля, че вероятността да има живот някъде на Марс е много висока – заяви Алфред Макюън от Университета на Аризона в Тусон. – Може би има живот в кората на планетата – например микроби. Вероятно това ще е следващото нещо, което ще открием там. За мен възможността да открием живот под повърхността на Марс е много висока."

Очаквайте още подробности. 

Утре ще публикуваме подробна публикация на Алфред Макюън, един от докладващите на пресконференцията, за това, как са намерени доказателствата за наличието на солени потоци вода на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !