Какво може да е държаното в тайна откритие за Марс, което НАСА ще обяви в понеделник

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 септември 2015 в 09:19 13702 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

На това събитие едва ли ще се обяви наличието на живот на Марс, а по-скоро на течна солена вода в по-топлите месеци. Това би имало важни последици за изучаването на Червената планета.

Както съобщихме по-рано, НАСА се готви да разкрие "голямо научно откритие" (“major science finding”), отнасящо се за Марс, на специална пресконференция в понеделник, 28 септември в 11.30 часа EDT (18.30 българско време), която ще може да проследите и на нашия сайт.

НАСА умее да предизвика любопитството и да развихри въображението на любителите на космическите загадки. Отказът на агенцията да даде предварителна информация за темата предизвика множество спекулации.

Живот на Марс

Естествено, този сюжет от научнофантастични романи и мечтите на уфолозите е най-желаното и най-стъписващото предположение, но и най-малко вероятното.

Един от потребителите на reddit казва: "Това най-вероятно ще бъде нещо като "важно откритие: в миналото Марс е имал достатъчно високи нива на кислород, които биха могли да осигурят условия за живот .... все още няма реални признаци или доказателства за живот". Но и това е малко вероятно. Фаворит е водата.

Вода на Марс

Преобладаващото мнение на журналисти и блогъри е, че НАСА ще обяви, че е открила доказателства за вода на Марс. Вероятно дори и течаща вода.

Намирането вода в различни региони на Марс ще даде знание за сложната геоложката история, за възможностите за съществуване в миналото на живот и ресурс за бъдещите астронавти на Червената планета. Много космически мисии са изпратили снимки на повърхността на Марс, в които има следи, насочващи към предположението за вода на Марс.


Участието на Луендра Ойха (Lujendra Ojha) от Непал, аспирант и докторант по планетарни науки от Технологичния институт на Джорджия, насочва към това предположение. Още като студент в университета в Аризона, през 2011 Ойха има множество публикации, в които предполага, че през топлите месеци по повърхността на Марс тече солена вода.

Луендра Ойха проучва сезонните промени на някои ерозионни форми (дерета) на Марс.

"Когато за първи път ги видях, нямах представа какво е това", коментира младият изследовател пред CNN.

Дали това е вода е все още дискутиран въпрос. Истината ще разберем в понеделник.

А където има вода, има условия за живот. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !