Най-доброто упражнение за мозъка, според учените

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 май 2017 в 00:00 44466 0

Кредит Pixabay

"Искате ли най-естественият начин да повдигне настроението ви, да подобри на паметта ви, а и да защити вашия мозък срещу свързания с възрастта когнитивен упадък?

Размърдайте се!" - призовава Ерин Бродуин (Erin Brodwin) от Tech Insider.

Множество последни изследвания, включително две нови проучвания, публикувани тази пролет, показват, че всякакъв вид активност, която повишава сърдечния ритъм и ви кара да се изпотите за продължителен период от време - известни като аеробни упражнения - има значително, предимно положително въздействие върху мозъка.

"Аеробните упражнения са ключът за главата ви, както е и за сърцето ви", пишат авторите на скорошна статия в блог на Harvard Medical School - "Разум и настроение".

Докато някои от ползите - като повдигане на настроението - може да се проявят веднага, няколко минути след изпотяващо колоездене, за други - като подобряването на паметта - може да са нужни няколко седмици. Това означава, че най-добрият фитнес за ума са аеробни упражнения, които може да правите редовно и последователно в продължение на най-малко 45 минути.

В зависимост от ефекта, който търсите, може да добавите ежедневно бързо ходене или джогинг. Едно пилотно проучване при хора с тежка депресия установява, че само 30 минути ходене на бягащата пътека в продължение на 10 последователни дни е "достатъчно, за да се получи клинично и статистически значимо намаляване на депресията". Аеробните тренировки също могат да помогнат на хората, които не страдат от клинична депресия, за да се чувстват по-малко притеснени, като помага да се намалят нивата на естествените хормони на стреса в организма като адреналин и кортизол, според скорошно проучване в Journal of Physical Therapy Science. 

Ако сте над 50 години, друго изследване, публикувано миналия месец в British Journal, показва, че най-добрите резултати идват от комбинирането на аеробни упражнения и упражнения за издържливост, които може да включват всякакви интервални тренировки с висока интензивност като 7 минути тренировка, към динамичен комплекс йога упражнения, които могат да се смесят със силови пози като "планк" (дъска) и лицеви опори и танцувални движения. Друго проучване, публикувано на 3 май подкрепя това изследване, установявайки, че при хора на възраст между 60-88 г.,  ходенето в продължение на 30 минути, четири дни в седмицата  в продължение на 12 седмици дава отражение като засилва връзките в областта от мозъка, отговорна за паметта.

Снимка: Pixabay

Изследователите все още не могат да кажат със сигурност защо този вид упражнения изглежда подпомагат мозъка, но проучванията показват, че има нещо общо с повишения приток на кръв, който укрепва ума ни със свежа енергия и кислород. А едно скорошно проучване при по-възрастни жени, които са показвали потенциални симптоми на деменция установява, че аеробните упражнения са свързани с увеличаване на размера на хипокампуса, област на мозъка, участваща в ученето и паметта.

Джо Норти (Joe Northey) от Университета в Канбера, водещ автор на проучването, публикувано в British Journal, заявява, че изследването му показва, че всеки в добро здравословно състояние на възраст над 50 трябва да прави 45 минути до един час аеробни упражнения "колкото се може повече дни от седмицата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !