Най-голямото изследване на коронавирус обхвана 44 хиляди случая на инфекцията

Ваня Милева Последна промяна на 20 февруари 2020 в 00:00 3497 0

Лекар, облечен със специален защитен костюм в Ухан. Кредит: Wikimedia Commons

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията публикува най-голямото проучване на коронавирус COVID-19. То обхваща повече от 44 хиляди случая на заболяването. Изглежда епидемията затихва, но е рано да се отпускаме, предупреждават изследователите.

"Тези данни ни дават по-добра представа за възрастовия диапазон на засегнатите, тежестта на заболяването и смъртността", коментира Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. „Ето защо те са много важни за СЗО да предостави качествени, основани на доказателства препоръки към държавите".

Проучването обхваща 44672 потвърдени случая на инфекция с COVID-19. От тях 81% от случаите са класифицирани като леки, 14% като тежки и 5% като критични. Заболяването довежда до летален изход в 2,3% от случаите.

За сравнение: SARS (атипична пневмония), епидемия, избухнала през 2002-2003 г., убива почти 10% от пациентите. В същото време сезонната смъртност от грип в САЩ през есента на 2019 г. и зимата на 2020 г. е била 0,1%.

В риск за COVID-19 са предимно възрастните хора . Сред пациентите по-млади от 40 години например - това е приблизително половината от случаите - умират едва 0,2%, а сред децата под 9 години в проучването не са регистрирани смъртни случаи. При пациенти над 40 години рискът постепенно се увеличава с възрастта. Сред болните над 80 години са починали почти 15%.

Обърнете внимание, че тук вероятно не става въпрос за възрастта като такава, а за болестите, които я придружават. Сред заразените, без други диагнози, са починали само 0,9%. Освен това сред страдащите от сърдечно-съдови заболявания смъртността е била 10,5%, с хронични респираторни заболявания - 6.3%,  - с диабет 7.3%.

Проучването също така потвърди, че смъртността сред мъжете е по-висока, отколкото сред жените (2,8% срещу 1,7%).

В същото време 86% от пациентите или живеят постоянно в Ухан, или наскоро са били там. Именно този град стана център на епидемията. От 23 януари влизането и излизането от него е ограничено с карантина.

Броят на заразените и починалите към 19.02.2020 и карта, създадена от изследователи от Университета Джонс Хопкинс. Вижте тук актуалните данни.

Актуализация към сряда, 19 февруари

- Около 75 282 потвърдени случаи на коронавирус (основно в континентален Китай), според информационното табло на изследователи от Университета Джонс Хопкинс.

- 2 012 смъртни случая, свързани с вируса. Смъртните случаи в световен мащаб надвишават тези от SARS .

- 5 смъртни случая са свързани с вируса извън континенталния Китай досега, включително в Тайван, Филипините, Япония, Хонконг и Франция.

Според авторите на изследването епидемията достига пика си между 24 и 26 януари 2020 г. Оттогава се наблюдава бавен спад в броя на случаите. Възможно е причината да са били суровите карантинни мерки, предприети от китайските власти.

Все пак е рано да се каже, че опасността е отминала.

"Тази тенденция трябва да се тълкува много внимателно", предупреждава Гебрейес. „Тенденциите могат да се променят, когато се засегнат нови групи от населението. Рано е да се каже дали този спад ще продължи. Всички сценарии все още са на дневен ред".

Специалистите се страхуват от нови огнища на болестта, когато хората масово се завърнат на работа и в учебните заведения след продължителните новогодишни празници в Китай, които са към своя край.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !