04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Научно списание оттегли проучване, обвиняващо Слънцето за климатичните промени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 март 2020 в 09:02 33090
Изследване, според което Слънцето е предизвикало климатичните промени, бе оттеглено. Кредит:MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Известно научно списание изтегли проучване, което твърди, че изменението на климата се дължи на слънчевите цикли, а не на човешката дейност.

Миналата година списанието Scientific Reports бе подложено на критика за публикуването на статия, в която са направени елементарни грешки за това как Земята се движи около Слънцето.

Сега Nature Research, подразделение на международната научна издателска компания Springer Nature и публикуващо Scientific Reports, официално оттегли статията на екип от британски университети и институт в Азербайджан.

Оттегленото проучване твърди, че средното глобално покачване на температурата от 1° C след прединдустриалния период се дължи не на емисиите на парникови газове, създадени от човечеството, а на променящото се с времето разстояние между Земята и Слънцето, докато нашата звезда обикаля барицентъра, центъра на масата на Слънчевата система.

В изявление от 4-ти март на Scientific Reports се казва, че това е невярно.

Според списанието изчисленията показват, че „разстоянието Земя-Слънце варира за период от няколко века значително по-малко от количеството, отчетено в тази статия. В резултат редакторите вече не се доверяват на представените заключения“.

Кен Райс (Ken Rice) от Университета в Единбург, Великобритания, който не е участвал в изследването, смята, че статии трябва да се оттеглят само при екстремни обстоятелства, но в случая е оправдано поради фундаментални грешки.

„Орбиталната динамика на Слънчевата система е добре изяснена, така че на авторите не е необходимо много да проверят дали са верни твърденията им за значението на движението на Слънцето около барицентъра на Слънчевата система“, коментира Райс.

"Това е разумен и дългоочакван ход на списанието“, отбеляза Гавин Шмит (Gavin Schmidt) от Института за космически изследвания на НАСА Годард.

Валентина Жаркова (Valentina Zharkova) от Университета в Нортумбрия, един от авторите на статията, заяви, че оттеглянето е несправедливо и корекциите, направени в документа, са незначителни.

Източник:

Major science journal retracts study blaming climate change on the sun, NewScientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.