Неизвестно досега видео показва вероятно последния тилацин

Ваня Милева Последна промяна на 22 май 2020 в 11:46 12072 0

Кредит NFSA

Националният архив за филми и звуци в Австралия (NFSA) пусна "нов" изгубен филм, който се смята за последните известни кадри на тасманийски тигър или тасманийски вълк, известен още и като тилацин.

Смята се, че видът е изчезнал през 1936 г., когато "Бенджамин" - последният потвърден член на вида - е починал в зоопарка Бомарис в град Хобарт. Не са останали много кадри на тасманийски тигър, смята се, че съществуват по-малко от дузина филми, всичките са заснели животни в зоопарка Бомарис в Хобарт, Тасмания и Лондонски зоопарк. Последните кадри са намерени в отдавна забравен филм-пътепис "Тасмания - страна на чудесата" и сега дигитализиран в 4K.

Той е заснет в зоопарк Бомарис около март 1935 г., цяла година след като са били записани предишните последни известни кадри с тилацин. Видеоклипът, показващ тасманийския тигър, не е виждан цели 85 години.

На видеото служителят на зоопарка разклаща мрежата на клетката на животното, което NFSA обяснява, че се прави, за да се предизвика по-интересно поведение от тасманийския тигър или да предизвика един от техните впечатляващо изглеждащи "опасни прозявки".

Докладите за наблюдения на тасманийски тигър в дивата природа продължават дълго след смъртта на Бенджамин, като много хора се надяваха, че тези животни все още могат да са живи там някъде (станаха и по-странни неща - тази гигантска костенурка беше преоткрита на остров в Галапагоския архипелаг през 2019 г., 113 години след като за последно е била забелязана).

През септември 2019 г. министерството на паркове, води и околна среда на Тасмания пусна документ за осем възможни, но непроверени наблюдения през предходните три години. Организацията, посветена на изследването, разпознаването и съхраняването на тилацина Thylacine Awareness Group, дори смята, че животното все още броди из континента Австралия като от време на време представя като доказателство неясни кадри.

 

Това би било изключително, както обясни през 2016 г. пред BBС д-р Кат Темпер (Cath Temper), експерт по бозайници от музея в Южна Австралия след едно такова наблюдение: „Никога не е имало екземпляр тасманийски тигър на континенталната част“. Въпреки, че са съществували в Тасмания до 30-те години на миналия век, видът изчезва от континенталната част на Австралия преди около 3000 години

Преди тези „наблюдения“ да оправдаят нашите надежди, едно проучване през 2017 г. определи шансовете това животното да е оцелялона 1,6 трилиона към 1. Според друго проучване от 2018 г. много по-вероятно е кадрите да показват лисица или куче - тилацинът в крайна сметка се превежда като „с глава на куче“.

Учените са секвенцирали генома на животното и имат планове за възкресяването на изчезваналия вид. Но преди да стане клонирането реалност, ще трябва да се задоволим с малкото кадри, с които разполагаме на тези забележителни създания.

ИзточникThe Last Known Footage Of A Thylacine Has Just Been Released To The Public,  IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !