08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гигантски вид костенурка, смятан за изчезнал, е намерен жив в Галапагос

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 февруари 2019 в 07:42 72240
Възрастен женски екземпляр от вида Chelonoidis phantasticus е открит от експедиция, водена от администрацията на Галапагоските паркове и от групата на Галапагос. Снимка: TWITTER / @ MARCELO_MATA

Гигантска костенурка, за която се смяташе, че е изчезнала преди повече от 100 години, е открита на един от галапагоските острови, Фернандина, съобщи министърът на околната среда на Еквадор, Марсело Мата (Marcelo Mata), предава Straits Times.

Възрастен женски екземпляр от вида Chelonoidis phantasticus е открит от експедиция под ръководството на администрацията на Галапагоските паркове и групата за опазване на Галапагоските острови, пише г-н Марсело Мата в туит, публикуван от двете организации.

Министърът заяви, че животното е смятано за изчезнало повече от 100 години.

Гигантската костенурка от остров Фернандина е една от 14-те гигантски видове костенурки в Галапагос, но само десет са оцелели след човешката колонизация и прекомерния лов за храна.

Женската има голямо тяло, гладка обвивка и розова глава.

Според Galapagos Conservancy, единственият известен екземпляр от Chelonoidis phantasticus, известен като костенурката от остров Фернандина, "е намерен по време на експедицията на Калифорнийската академия на науките през април 1906 г.".

„Въпреки че се смяташе, че са изчезнали поради вулканичните изригвания през последните векове, се появяваха епизодични съобщения за наблюдения, които показват, че наистина може да са останали няколко екземпляри на острова“, пише групата за опазване на Галапагоските острови на своя уебсайт.

Оценката на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), публикувана през 2017 г., класифицира вида като "критично застрашен (вероятно изчезнал)".

Проучванията на отдалечени райони на остров Фернандина през 1964 г. "документираха няколко големи костенурки" и някои следи от ухапване от костенурки, докато изследване със самолет от 2009 г. "даде възможност за непотвърдено наблюдение на костенурка", съобщава IUCN. Отпечатъци са открити и през 2013 г.

Архипелагът Галапагос е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО от 1979 година.

Самотният Джордж се разхожда. Октомври 2008 г. Кредит: Arturo de Frias Marques / CC BY-SA 3.0

През 2015 г. Еквадор обяви откриването на нов вид костенурка на друг остров в Галапагос, Санта Круз.

Той е наречен Chelonoidis donfaustoi в чест на Фаусто Льерена (Fausto Llerena), който се е грижил за „Самотния Джордж“, мъжка костенурка от остров Пинта (Chelonoidis abingdonii) и последният известен индивид от своя вид.

Самотният Джордж умира през 2012 г. и учените смятат, че костенурките за пръв път са  стигнали в Галапагос преди два-три милиона години, след като са изминали 1000 км от южноамериканския бряг на салове от растителност. Те вече са били големи влечуги преди да пристигнат на островите.

Чарлз Дарвин посещава Галапагоските острови в продължение на пет седмици по време на второто си пътуване и те играят ключова роля в разработването на еволюционната теория.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.