Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Секс машината Диего, която спаси вида на гигантските костенурки от изчезване

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 11:35 23004 1

Кредит Рhys.org

​​Диего е на над 100 години и е баща на приблизително 800 деца. Той е представител на вида гигантски костенурки Chelonoidis hoodensis, който се среща само на остров Еспаньола от архипелага Галапагос, съобщава AFP.

Преди около 50 години на острова са оставени само двама мъжки и една дузина женски. Но до голяма степен, благодарение на усилията на Диего в близкия център за развъждане на остров Санта Круз, видът е възстановен.

Той споделя стаята си с шест женски, неговите партньорки, в задачата си за спасяване на вида. Трудна работа, но все някой трябва да я направи. Днес костенурките наброяват хиляди.

"Той е силно сексуално активен мъжки репродуктор," - възхищава се Уошингтън Тапия (Washington Tapia), специалист по костенурките в Националния парк Галапагос. "Той е допринесъл изключително много за заселването на острова".

Генетично изследване показва, че Диего е баща на около 40% от костенурките на Еспаньола. Почти целият вид дължи оцеляването си на този секс бог.

Тайнственият Казанова

Диего тежи около 80 килограма и е близо 90 см дълъг и 1,5 метра висок, ако протегне крака и шия.

Диего е намерено в зоопарка на Сан Диего, откъдето е и името му.

"Не знаем точно как и при какви обстоятелства е пристиганал в САЩ. Вероятно е взет от Еспаньола някъде между 1900 и 1959 г. от научна експедиция," - разказва Тапиа.

Диего се връща на Галапагос през 1976 г. , за да участва в програма за развъждане.

До преди шест години учените неосъзнават колко е ефективен.

"Направихме генетично проучване и открихме, че той е баща на близо 40 на сто от поколението, освободени в дивата природа костенурки на Еспаньола", отбелязва Тапиа пред AFP.

От около 2000 костенурки на малкия остров, Диего е баща на приблизително 800 костенурки, като почти сам е възстановил популацията на вида на родния си остров Еспаньола.

"Не бих казал, че видът е възстановен, защото историческите сведения показват, че най-вероятно е имало повече от 5000 костенурки на острова. Но сега имаме популация в доста добра форма, която нараства, което е най-важното", коментира Тапиа.

Разпределението на всички видове костенурки на островите Галапагос.

От 15-те вида гигантски костенурки, за които е известно, че са живяли на Галапагос, три са ​​изчезнали - жертва на пиратите от 18-ти век, които безогледно са унищожили крехката островна екосистема.


Не всички критично застрашени костенурки, са изпълнявали така ревностно задачата си като Диего.

Например още един застрашен вид, Chelonoidis abingdoni, изчезнаха, когато последният им представител умира през 2012 г. на повече от 100 години. Известен като Самотният Джордж, той отказал в продължение на години да се размножава в плен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

1

_az_

15.09 2016 в 20:18

Давай, Диего, давай!