Последната от вида си 100-годишна костенурка снесе неоплодени яйца

Кристин Каменова Последна промяна на 24 юли 2015 в 16:44 5363 0

Последната гигантска мекотела костенурка (Rafetus swinhoei) при опит за оплождане от 2015 г. Кредит: Scientific American

Последната женска гигантска мекотела костенурка (Rafetus swinhoei) не успя да снесе здрави яйца, споделя екипът на Turtle Survival Alliance, който я е оплодил изкуствено.

Учените продължават с опитите и с изучаването на със сложната репродуктивна система на животното и се надяват да постигнат успех до края на тази година, разказва Scientific American.

2 месеца по-рано световните природоопазители чакаха с нетърпение да разберат дали последната от вида си женска костенурка Rafetus swinhoei е била изкуствено оплодена, с надеждата да се спаси вида от изчезване.

За съжаление, опитът е неуспешен - поне засега. Тази седмица организацията Turtle Survival Alliance съобщи, че всичките 89 яйца са били неоплодени.

Но това не означава, че всичко е приключило. Очаква се женската да снесе поне още веднъж -два пъти тази година.
"Учим се през цялото време."- споделя Рик Хъдсън (Rick Hudson), президент на Turtle Survival Alliance (ТSA).

Трябва да се има предвид, че оплождането на костенурка не така просто като да "забодеш щепсела в контакта".

Доста е усложнено, защото органите им са много сложни, не са като човешките: "Репродуктивните органи на мъжката костенурка са едни от най-сложните, кото познаваме." - казва Хъдсън - "Изключително страннен издатък, състоящ се от няколко пипала, огромен и изглежда просто потресаващо. И има причина да е така, все пак всичките тези израстъци трябва да се поберат в женската анатомия на костенурката по някакъв начин. А за нея нищо не знаем."

За да се запознае по-добре с материята, експертът по репродукция на ТSA, Гералд Къчлинг (Gerald Kuchling), започнал да разучава женски костенурки мекотели от други видове: "Ако изпълните клоаката с въздух или вода и се опитате да я разгледате с ендоскоп ще видите как изглежда вътрешната анатомия. По този начин може би ще установите къде по точно трябва да извършите изкуственото оплождане." Къчлинг заяви също, че досегашните познания би трябвало да са вече достатъчно за успешно второ оплождане.

Другият голям проблем е в мъжката костенурка - отнася се до сперматозоидите: как да се транспортират, складират, замразяват и възстановяват.

Това е важно за учените, защото таткото, който използват, също е столетник и както казва Монти Пайтън (Monty Python) "всеки сперматозоид е свещен".

Ако успеят да установят как да опазят семената му бъдещите оплодителни опити биха могли да бъдат много по-успешни, както и запазването на генетичен материал.

Хъдсън сподели, че в момента текат опити с австралийски опитомени мекотели костенурки.

"Останали са само четири гигантски мекотели костенурки: мъжка и женска в Китай и две мъжки във Виетнам. Все още се надяваме да успеем да чуем и видим стъпките на малките костенурки и ние продължаваме с опитите."- заключи изследователят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !