Невиждано досега събиране на стотици гърбати китове (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 март 2017 в 14:44 17925 0

Кредит Colin Marshall / FLPA

Гърбати китове са забелязани да образуват огромни групи до 200 животни, което е една загадъчна промяна на нормалното им поведение, отбелязва NewScientist.

Гърбатите китове обикновено не са много социални животни. Те са най-често намирани сами, по двойки или понякога в малки групи, които бързо се разпадат.

Но изследователски екипи са забелязали странно ново социално поведение по време на три отделни експедиции през 2011 г., 2014 г. и 2015 г., както и няколко наблюдения от самолети.

Големи струпвания до 200 екземпляра са забелязани да се хранят интензивно край югозападния бряг на Южна Африка, на хиляди километри на север от типичните им места за хранене в полярните води на Антарктика.

"Доста необичайно е да се видят в такива големи групи", разказва Гизли Викингсон (Gísli Vikingsson), ръководител на изследванията на китовете в Морския изследователски институт на Исландия.

Гърбатите китове се събират, за да се хранят.
Colin Marshall / FLPA

Гърбатите китове прекарват лятото предимно в полярните региони на Антарктика, където се гмуркат за крил (малки ракообразни и друга дребна морска храна) и натрупват мазнини. През зимата ги изразходват в топлите води на тропическите и субтропическите ширини, където женските китове раждат и се грижат за малките.

Какво е довело до такава драстична промяна в поведението на китовете? Не знаем със сигурност. "Никога не съм виждал нещо подобно", коментира Кен Финдли (Ken Findlay), водещ автор на проучването от Технологичния университет на Капския полуостров в Южна Африка.

Китовете могат да променят поведението си като реакция на промените в наличието на храната им.

В тази област от югозападното крайбрежие на Южна Африка не са виждани да се хранят гърбати китове, след като преди почти един век китоловците намалиха техния брой с около 90%. "Възможно е такова поведение да се е случвало и преди, но просто да не сме го наблюдавали", коментира Финдли. "Те бяха толкова малко досега".

Така че това би могло да бъде възстановяване на естественото им поведение, защото популацията им сега се възстановява до естествените си нива.

Популацията на гърбатия кит преживява необяснимо възраждане през последните години. "За последните няколко десетилетия, изведнъж изглежда е преодолян някакъв праг и са започнали да се увеличават много бързо", разказва Викингсон.

Възможно е и още интересни поведения да се наблюдават по-нататък.

Голяма група гърбати китове в залива Монтърей, Калифорния (11-5-13)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !