Няма нужда от дълги клинични изпитвания на ваксини, модифицирани за новите варианти на коронавируса

Процесът на тестване на модифицираните ваксини вероятно ще бъде подобен на този на сезонния грип, смята FDA.

Рени Петрова Последна промяна на 23 февруари 2021 в 12:28 5573 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Ако COVID-19 мутира така, че сегашните ваксини срещу него вече да не са ефективни, изследователите ще трябва да модифицират ваксините. Нови проучвания на американската Агенция по храните и лекарствата FDA показва, че може да не са необходими продължителни и обширни клинични изпитвания на модифицираните ваксини. Най-вероятно те ще могат да бъдат тествани в малки проучвания като тези на грипната ваксина всяка година, съобщава Ню Йорк Таймс.

Хората са нетърпеливи да се върне към нормалното състояние и появата на вариантите на вируса поражда нови опасения относно ефективността на ваксините.

Сегашните проучвания показват, че ваксините на Пфайзер и Модерна - единствените, разрешени за употреба в САЩ, са ефективни срещу вариантите на COVID-19,  казва изявление изпълняващият длъжността комисар на Агенцията по храните и лекарствата д-р Джанет Уудкок (Janet Woodcock). Проучванията обаче показват, че те може да са по-малко ефективни срещу южноафриканския вариант, отколкото срещу другите варианти.

Ако вирусът се развие като "умерено или напълно" резистентен към настоящите ваксини, тогава може да се наложи те да бъдат модифицирани. РНК-технологията, използвана при двете ваксини, позволява именно бързи модификации. Таймс съобщава, че компаниите могат да направят модифицирани версии само за шест седмици.

Тъй като компаниите ще модифицират само в малка степен старите ваксини, за да ги направят по-работещи срещу новите вариации на вируса, мащабни клинични проучвания, включващи тестове на ефекта и спрямо хиляди пациенти от плацебо група може да не са необходими.

Новите проучвания показват, че тестването върху малка група хора може да е достатъчно. След като бъдат ваксинирани с модифицирани ваксини, хората ще дадат кръвни проби, за да бъдат тествани лабораторно. Имунният отговор, генериран в модифицираната ваксина, ще бъде сравнен с имунния отговор, генериран от старата, се казва още в изявлението.

Тестването на модифицираните ваксини ще може да се прави и при хора, получили разрешените сега ваксини, и при такива, които изобщо не са били ваксинирани. Изследователите ще трябва да направят оценки на безопасността на модифицираните ваксини за сериозни или нежелани реакции след ваксинацията.

Ще бъдат необходими допълнителни проучвания за това дали модифицираните ваксини срещу новите варианти на COVID-19 ще могат да бъдат разрешени в бъдеще без клинични проучвания.

Източник: Lengthy clinical trials to test vaccines modified for variants won't be necessary, FDA says, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !