01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ниската физическа активност има връзка с намаляването на обема на мозъка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2016 в 13:32 79681
Снимка: www.cbsnews.com

Ниската физическа активност в средна възраст може да доведе до по-малък размер на мозъка 20 години по-късно, според проучване, публикувано в онлайн изданието на медицинското списание Neurology, съобщава Science Daily.

"В нашето изследване открихме пряка връзка между ниската физическа активност и намаляването на мозъка десетилетия по-късно, което е показател за ускорено стареене", - заяви Никол Спартано (Nicole Spartano) от Бостънския университет.

В изследването са участвали 1583 души със средна възраст 40 години, без деменция или болест на сърцето. С помощта на магнитно резонансно образно изследване на мозъка и измерване на показателите на физическа активност (максимално усвояване на кислорода на бягаща пътека), учените оценяват здравословното състояние на участниците и обема на мозъка им. 

След 20 години, учените са проверили отново здравето на участниците в изследването. Проучването показва, че хората с лоша физическа активност са имали след 20 години по-малко обем на главния мозък, отколкото техните по-активни връстници. Освен това хората, чието кръвно налягане и сърдечен ритъм са по-високи по време на тренировка, също са по-склонни да имат по-малки обеми на мозъка две десетилетия по-късно. Спартано отбеляза, че хората с лоша физическа форма, често имат по-високо кръвно налягане и сърдечен ритъм като следствие на ниски нива на физическа активност.

Поради тази причина, лекарите препоръчват хората на средна възраст по-често да спортуват.

Спартано отбелязва, че проучването е наблюдателно. То не доказва, че лошата физическа форма води до загуба на обем на мозъка, а само корелация между тях.

"Все още не е проучено в голям мащаб, но тези резултати показват, че активността в средна възраст може да бъде особено важна за милиони хора по света, които вече имат симптоми за сърдечно-съдови заболявания", заяви Никол Спартано.


поп Дръвчо 11.02 2016 в 23:19 1
+ 4
- 0
Тия откриха Америка. "Mens sana in corpore sano" е на около 2000 години.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.