Почина Судан, последният мъжки северен бял носорог

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 март 2018 в 13:09 10929 2

Резерватът "Ол Пейета" в Кения, където носорогът прекарва последните си години, обяви смъртта на 45-годишния носорог, като заяви, че здравето му се влошава до такава степен, че страда и не може да ходи. Управата на резервата  взе решение да евтаназира носорога, съобщава Live Science.

"Той страдаше от свързани с възрастта здравни проблеми и от поредица от инфекции", съобщи служител на резервата. "Когато състоянието му се влоши значително и той не можеше да се изправи и очевидно страдаше много, решението да бъде евтанизирам бе направено от неговия ветеринарен екип".

Судан бе последният северно бял мъжки носорог. След неговата смърт остават живи на планетата само два от северите бели носорози (Ceratotherium simum cottoni) - Нажин, дъщерята на Судан, родена през 1989 г., и Фату, дъщерята на Нажин, родена през 2000 г.

"Ние на Ол Пейета сме покрусени от смъртта на Судан, той бе велик представител на вида и ще бъде запомнен с това, че повиши осведомеността в световен мащаб за тежкото положение, пред което са изправени не само носорозите, но и много други видове, изчезващи в резултат на неустойчива човешка дейност. Един ден смъртта му се надяваме да бъде смятана за важен момент за природозащитниците по целия свят", заяви Ричард Вигне (Richard Vigne), главен изпълнителен директор на "Ол Пейета" в изявление на страницата във Facebook на резервата.

Снимка: Ol Pejeta Conservancy

Судан е роден между 1973 г. - 1974 г. в Южен Судан. Едва на година - две е уловен от дивата природа заедно с няколко други негови събратя от този подвид и е отведен в зоологическата градина "Двор Кралове" (Dvůr Králové) в тогавашна Чехословакия.

Това вероятно е спасило живота на Судан. През 70-те и 80-те години бракониерството се превърна в огромен проблем в Централна Африка, особено за подвида на северните бели носорозиг, съобщава организацията Save the Rhino. До 90-те години само няколко десетки северно бели носорози оцеляват в националния парк Garamba в Демократична република Конго. Втората война в Конго в края на 90-те доведе до хаос в страната, оставяйки опазването на носорозите на заден план. Въоръжени групи убиха и продадоха на черния пазар роговете на носорозите в Garamba, за да съберат средства. Последните документирани наблюдения на северни бели носорози в дивата природа са от 2006 г.

Докато северният бял носорог намалява, близкият му подвид, южният бял (Ceratotherium simum simum) преживява разцвет. При по-малко от 20 животни в началото на 2о-ти век, южният бял се възстановява благодарение на усилията за опазване и сега има повече от 20 000 от тях в дивата природа.

Спасяването на Судан

Северният и южният бял подвид се разделят генетично преди около милион години, според публикация от 2010 г., публикувана в списание PLOS ONE, но ако се роди друг северно бял носорог ще бъде от майка южен бял носорог.

През 2009-а година, Судан и още три носорога - Нажин, Фату и Суни, пристигат в Ол Пейета от зоопарка "Двор Кралове" в Чешката република. Надеждата, че убежището, със своята природа и популации от други видове носорози, ще се окаже подходяща среда за спасяването на величествените северни бели носорози от ръба на изчезването.

Судан прекара дните си в резервата, затворен на площ от 700 акра, снабден с фураж и зеленчуци и наблюдаван от охрана с огнестрелно оръжие, за да се предотврати бракониерството. През 2017 г. въоръжени мъже завземат сиропиталище за носорози в Южна Африка, като задържат персонала за заложници и убиват две бебета носорози, а месец след това във френска зоологическа градина е открит мъртъв носорог с отрязан рог.

Снимка: Ol Pejeta Conservancy

През 2014 г. Судан бе упоен, за да се събере сперма, с надеждата, че може да оплоди потомството чрез асистирана репродуктивна технология.

Международна група природозащитници, следваща план, очертан през 2016 г. си постави за цел разработването на "in vitro" технология за оплождане на северния бял носорог, евентуално комбинирано с технологията на стволовите клетки, за да се запази подвидът като всички жизнеспособни ембриони ще бъдат имплантирани в сурогатни майки от южния бял носорог.

Но качество на спермата на Судан през 2014 г. е разочароващо ниско. През последните години Судан започна да показва и други признаци на остаряване. Напоследък претърпява две инфекции, свързани с възрастта. Влошаването на здравето му е започнало с инфекция на задния му десен крак в края на 2017 г. Кракът е излекуван от ветеринарния екип и животното се връща към нормалното си състояние през януари, но още в средата на февруари ветеринарите откриват, че има по-тежка инфекция. Този път Судан не реагира добре на лечението.

"Судан бе лекуван за усложнения, свързани с възрастта, които доведоха до дегенеративни промени в мускулите и костите, съчетани с тежки рани по кожата. Състоянието му се влошава значително през последните 24 часа". Това кара служителите от зоопарка "Двор Кралове", "Ол Пейета" и службата за дивата природа в Кения да вземат решение да го евтанизират.

"Макар че смъртта на Судан не променя шанса да се види ново поколение бели северни носорози, той е необикновен символ", заяви Ян Стейскал, директор по комуникациите и международните проекти в Зоологическата градина "Двор Кралове" през март 2018 г.

"Той е символ на отношението ни към природата", коментира Стейскал. "Това бе голямо красиво животно, което обикаляше голяма част от Централна Африка. И ние го оставихме да изчезне".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

25.03 2018 в 16:37

За целите на бракониерството носорозите от всички видове нямат никаква друга стойност, освен употребата на "рогата" им в традиционната китайска медици...ъъъ, шарлатания. Нито месо, нито кожа, нито нищо. Само рогата, които, стрити на прах, уж повишавали потентността на китаеца.

Китайският икономически възход от последните около 20г доведе до небивало търсене и ликвидира цели популации.

Стигнаха дотам че преди 2-3 години утрепаха носорог във френски зоопарк.