Порталът за наука на МОН вече функционира

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 юли 2019 в 15:44 4145 0

Кредит Скрийншот naukamon.eu

От днес работи първият български онлайн портал за наука - naukamon.eu, обяви зам.-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева на личния си профил в социалната мрежа Facebook. 

Проектът за този сайт беше публично представен на 30 май 2019г., при връчването на наградите "Питагор" за постижения в науката, а от днес той вече функционира.

Повече за целта на научния портал сподели по-рано през юни лично зам.-министър Ангелиева в интервю за НаукаOFFNews:

Първият портал за наука (mon.nauka.bg) ще е свободно достъпен и ще предоставя информация както на учените в България, така и на държавните институции, на бизнеса и индустрията, на научни организации и фирми от чужбина. Освен предоставянето на информация за националните научни програми, за научната инфраструктура в България и за младите учени и изследователи на България, порталът ще се развива и надгражда постоянно като мащаб, обхват и съдържание.

Целта е да обедини и свърже уебсайтовете и тематичните онлайн архиви и библиотеки, които съдържат информация за науката в България и за успехите и постиженията на българските учени работещи в чужбина.

Очакванията са порталът да бъде публично достъпен в края на юни или началото на юли.

Идеята за този портал възникна след запитвания от бизнеса и редица обществени организации как могат да имат безплатен бърз достъп до качествена наука. Във време на разпространение на фалшиви новини, безпрецедентен достъп до информационно съдържание, бързо и лесно търсене по всякакви теми, водеща мисия на Министерството на образованието и науката е да достави на гражданите полезна и акуратна информация, основана на доказателства, данни и експертиза за редица направления и предизвикателства от заобикалящия ни свят.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !