Преливането на млада кръв не спира стареенето. Измама е!

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 февруари 2019 в 12:40 7003 1

Кредит Pixabay

Щатските федерални здравни регулатори предупреждават потребителите да не се подлагат на противоречивата терапия с "млада кръв", вливания на плазма от млади донори, рекламирана при борба със състояния като Паркинсон, Алцхаймер, Мултиплена склероза и посттравматичен стрес, съобщава The Washington Post.

"Няма доказана клинична полза от вливанията на плазма от млади донори за лечение, облекчаване или предотвратяване на тези състояния, но съществуват рискове, свързани с употребата на който и да е кръвен продукт", предупреждават в изявление Скот Готлиб (Scott Gottlieb), комисар в щатската Администрация за Храните и Лекарствата (Food and Drug Administration) и Питър Маркс, директор на Центъра за Биологична Оценка и Изследвания (Center for Biologics Evaluation and Research). 

"Тревожно е, че пациентите биват подведени от безскрупулни лъжци, предлагащи им терапии с плазма от млади донори като форма на лечение", добавят те.

Плазмата е течната съставка на кръвта и съдържа белтъци, които помагат на съсирването на кръвта. Използва се като заместител при ниски нива на кръвните белтъци при редица медицински състояния. Например, при пациенти с чернодробни заболявания, които не могат сами да произвеждат белтъците, отговорни за кръвосъсирването. 

Роят се клиники, които предлагат вливания на кръвна плазма от млади донори като подмладваща терапия срещу стареенето. Изявлението на FDA не посочва специфична компания, но е придружено с обяснителна брошура за безопасността, предназначена да информира потребителите. Агенцията предупреждава, че ще обмисли взимането на принудителни мерки като изпращане на писма с изискване за поправителни действия срещу компании, които "злоупотребяват с доверието на пациентите и застрашават здравето им с безконтролни манипулации", или промотирайки терапии, които не са доказано безопасни или ефективни.

Агенцията подчертава, че вливанията на плазма могат да увеличат риска от инфекции или алергични, респираторни и сърдечни проблеми и затова трябва да се използва само когато ползите са ясни, или като част от клинично изпитване само под подходящо наблюдение. 

Една от компаниите, получили особено внимание напоследък е Ambrosia, стартираща фирма, която продава плазмени разтвори за $8,000 до $12,000. Терапията не се покрива от здравната застраховка. 

Основателят на Ambrosia Джеси Кармазин (Jesse Karmazin), завършил Университета Станфорд, преди месец разказва пред Business Insider, че компанията е открила клиники в пет града - Лос Анджелис, Сан Франциско, Тампа, Омаха и Хюстън. Наскоро са проведени клинични проучвания, за да се оценят ползите от процедурите, но резултатите още не са публикувани, се отбелязва в статията

Във вторник, Ambrosia съобщава в изявление на уебсайта си, че "съгласно" изявлението на FDA са прекратени процедурите върху пациенти. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

22.02 2019 в 11:21

:–)))))))))))))))))))))
Докато има балъци ще има и тарикати!