Промяната в климата попълва редиците на терористите, твърди германски доклад

Антония Петрова Последна промяна на 23 април 2017 в 08:19 3475 0

Атентат на Боко Харам в Нигерия; Снимка: Global Panorama/Flickr

Промяната в климата ще увеличи терористичните атентати и ще засили усилията за набиране на членове в терористичните групировки като Ислямска държава и Боко Харам. Това гласи доклад, поръчан от германското Външно министерство.

Терористичните групировки ще се възползват от природните бедствия и недостига на вода и храни, смятат учени от берлинския институт Adelphi, изготвили доклада.

"Терористичните групировки използват все повече природните ресурси, като водата, като средство за война, контролирайки достъпа до тях, и се възползват от увеличаването на недостига на ресурси", пише Лукас Рютингер в доклада, озаглавен "Бунтове, тероризъм и организирана престъпност в един затоплящ се свят".

"Колкото повече ресурсите намаляват, толкова повече се дава власт на онези, които ги контролират, особено в региони, където хората са зависими от природните ресурси в своето ежедневие. Промените в климата засягат храните и разполагането с вода и земя и засегнатите хора стават все по-изложени не само на негативните климатични последствия, но и на набиране на членове от терористичните групировки, които им дават алтернатива за живеене и икономическа изгода", пише Рютингер, цитиран от Guardian.

Снимка: Oxfam

Докладът на Adelphi цитира няколко примера за това, че промяната в климата вече е довела до поява или изостряне на тероризма. 

Огромната нестабилност, която доведе Арабската пролет в Близкия изток през 2011 година, се смята, поне отчасти, за свързана с последиците, които промяната в климата имаха върху цените на храните в региона по същото време. Докато революциите, които обхванаха региона, рано или късно щяха да се случат, то недостигът на храна се оказа допълнителен фактор за възпламеняване на страстите.

В обичайно сухия регион около езерото Чад в Централна Африка недостигът на храна и вода, икономическият колапс и слабите правителства дават плодотворна почва за ислямистката фундаменталистка групировка Боко Харам. "В Североизточна Нигерия, регионът около езерото Чад, където Боко Харам е най-силна, 71,5% от населението живее в бедност и над 50% е недохранено... Такъв вид икономически лишения предоставят идеална хранителна среда за набиране на членове от Боко Харам", пише в доклада.

В Сирия, шестгодишната вече гражданска война и възходът на Ислямска държава се утежняват, макар и не предизвикани, от една от най-големите и всеобхватни суши в историята на страната, което кара стотици хиляди хора да се откажат от земята и изпраща милиони в крайна бедност и несигурност за препитанието.

Там Ислямска държава използва водата като оръжие за война като контролира язовирите в борба с враговете и разширяване на територията си.

"През 2015 г. Ислямска държава блокира язовира Рамади, за да може по-лесно да атакува силите на режима по поречието. Водата като оръжие може да приеме и форма на използването й като източник на финансиране чрез облагането й, както стори това Ислямска държава в Рака. В други случаи Ислямска държава не прекъсва снабдяването, а използва водата да наводнява земи, за да прогонва хората от техните домове".

В Афганистан, страна раздирана от междуособни конфликти и силно уязвима на климатичните промени, над половината от местните конфликти са или за земя, или за вода. Оскъдните дъждове и напредването на изтощението на земята много вероятно ще предизвикат нови кървави сблъсъци между номадските и пасторалните племена за достъп до пасища, вода и храна.

Рютингер коментира за Guardian, че климатичните промени сами по себе си не предизвикват тероризъм, но "създават среда, в която тероризмът процъфтява" и влошава съществуващите напрежения и конфликти.

За изданието бившият американски заместник министър на отбраната Шери Гудман (Sherri Goodman) коментира, че климатичните промени са "мултипликатор на заплахи" за нестабилните региони по света, но последствията от това ще бъдат почувствани на глобално ниво и от страни, отдалечени от източника на конфликт. 

Военните по света - от Америка, през Европа и Азия, подчертават ефекта на климатичните промени и екстремалните промени на времето като "мултипликатор на заплахи". Глобалният военен консултативен съвет по промяна на климата (Global Military Advisory Council on Climate Change) вече предупреди, че глобалното затопляне ще предизвика мащабни бежански движения от "невъобразим мащаб" и че климатът представлява "най-голямата заплаха за сигурността на 21-и век".

През март ООН прие резолюция за кризата край езерото Чад, като подчерта "взаимосвързаността" между климата и предизвикателствата пред сигурността в региона, изтъквайки "неблагоприятните последици от промените в климата и природата сред другите фактори за стабилността в региона".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !