19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Родителите вегани рискуват интелектуалното развитие на децата си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 март 2017 в 09:00 85264
Снимка: www.pbs.org

Изследователите са установили, че липсата на витамин В12 поставя децата пред риск от забавяне на интелектуалното им развитие. Това е особено вярно за подрастващото поколение на по-слабо развитите страни в света, разказва Science Daily. В същото положение са и децата, живеещи във вегански семейства.

Изводите на изследователите от Университета в Берген, Норвегия за въздействието на витамин В12 за интелектуалното развитие на децата, са публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition.

Изследователите анализират кръвта от 500 бебета в Бактапур, Непал и измерват нивата на витамин B12.

Пет години по-късно децата решават когнитивни тестове като например да нареждат пъзели, да разпознават буквите и интерпретират чувствата на другите деца.

Установено е, че недостигът на витамин В12 в утробата и през първите години от живота води до значително влошаване на умствените способности на детето. Тези деца е справят по-зле, отколкото своите връстници.

Витамин В12, заедно с витамин D, желязо, цинк и калций, е едно от основните хранителни вещества за кърмачетата. Липсата на B12 може да бъде причина за много проблеми като например анемия. 

Витамин В12 се съдържа в месото, млечните продукти и яйцата.

В бедните страни и по-специално в Южна Азия, където се употребяват много малки количества месо и други животински продукти, хората страдат масово от недостиг на витамин В12. Предишни данни показват, че витамин В12 е важен за развитието на мозъка.

Така че в риск са хората в бедните страни, които имат проблем с изхранването.

Но интелигентността на децата се поставя под риск и в развитите страни. Става въпрос за веганите - привържениците на най-строгата форма на вегетарианство, които изключват от менюто си всякакви животински продукти, включително яйца и мляко. Във веганските семейства децата понякога неволно стават заложници на вярванията на своите родители. В същото време тялото им се нуждае от пълноценно хранене.


+ 3
- 4
Невъзможно. Веганите нямат интелект, децата им също, така че няма какво да губят.
+ 4
- 1
Иначе смятам че всеки има свободата да избира много неща, вкючително и режима си на хранене, но ВСЕКИ, вкючително и детето на вегана(няма въобще да споменавам за домашните любимци).
+ 1
- 0
Сериозен риск за обществото обаче е борбата с разнообразието. Особено с такива безобидни "различни" като веганите. Всеки иска децата му да приличат на него, а ако иска и да са по-интелигентни може да им забрани телевизията заедно с месото.
+ 13
- 2
Ако не трябваше да ядем месо, нямаше да имаме кучешки зъби и езними които да го разграждат.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.