Слънчевият платноход LightSail 2 разпъна платна и започна да сърфира (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2019 в 10:35 6075 0

Кредит: Planetary Society

LightSail 2 успешно разпъна слънчевите си платна. Малко след 22:00 българско време на 23 юли организацията "Планетарно общество" (Planetary Society) съобщи, че платната са разгърнати и че космическият кораб вече е завършил първата си орбита в режим на слънчево плаване.

Успехът на този експеримент ще бъде сериозна заявка, че отразяващите свръхтънки слънчеви платна ще се впишат в плановете на човечеството за изследване на космоса.

Платноходът LightSail 2 се състои от четири по-малки триъгълни платна, които правят един голям квадрат при разгръщане и покриват площ с размери 32 кв. м.

Кредит: Planetary Society

Неговата цел е да демонстрира начин за придвижване на апарат в космоса, без да се разчита на химически пропеланти, които често са тежки, токсични и скъпи за употреба. Тази слънчева технология може да осигури евтина алтернатива на двигателите на космическите кораби.

"Тяхното гориво никога няма да свърши", заяви пред The Verge Бил Най (Bill Nye), главен изпълнителен директор на The Planetary Society, , неправителствена организация, която се застъпва за изследване на космоса, преди изстрелването на LightSail 2. "Те са идеални за някои мисии".

LightSail 2 ще разчита на светлинните частици - фотоните - за да пътува в космоса. Фотоните нямат маса, но имат импулс. Всеки път, когато фотоните се сблъскват с отразяващата повърхност на платното, те отскачат, придавайки му малък тласък.

През следващия месец LightSail 2 ще изпълни нещо като танц в орбита, като извива платната си, за да "сърфира" на слънчевата светлина.

"Ще работи много подобно на платноход, който обръща платната, за да „хване вятъра“, обяснява Най. 

Телеметрията също показа, че камерите са активни:

Тази концепция за сърфиране по слънчевите лъчи е мечта на известния астрофизик Карл Сейгън, който е съосновател на Планетарното общество. Сейгън дори представи модел на слънчево платно през 1976 г. 

За последните 10 години Планетарното общество работи усилено, за да превърне мечтата на бившия си шеф в реалност. То разработи CubeSat - тип стандартизиран малък сателит с размер на кутия за обувки - който може да разгърне собственото си платно в космоса. Тяхната конструкция разпъва четири мачти от кобалтова сплав от космическия апарат, издърпвайки миларовото платно в квадратната му конфигурация. Това е деликатен процес; миларът е по-тънък от човешки косъм.

Кредит: Planetary Society


През 2015 г. Планетарното общество пусна първия си слънчев кораб, наречен LightSail 1, на борда на ракетата Atlas V на United Launch Alliance. Платното се разгърна успешно, доказвайки, че технологията работи. Но LightSail 1 бе в твърде ниска орбита, за да "плава" добре - на това ниво атмосферата е достатъчно дебела, за да се противопостави на тласъка на фотоните.

С уроците, извлечени от тази мисия, Планетарното общество създаде LightSail 2 и го изпрати в космоса на 25 юни на борда на ракетата на SpaceX Falcon Heavy. Той е разположен на орбита малко над 720 километра над Земята. На тази надморска височина има по-малко съпротивление от земната атмосфера, което означава, че този път LightSail 2 трябва да може да впрегне импулса на фотоните и да се издигне на орбита с около 15 километра нагоре.

В крайна сметка това повишаване на орбитата ще доведе до смъртта на космическия кораб. LightSail 2 ще може да издигне орбитата си само от едната страна на Земята и всеки път, когато орбитата се повишава от тази страна, ще става по-ниска от другата. След около година LightSail 2 ще премине достатъчно близо до Земята, за да навлезе в атмосферата на планетата като изгори, спускайки се.

Но неговата смърт няма да е трагедия, тъй като LightSail 2 има за цел само да докаже, че този тип задвижване в космоса е ефективно. Ако успее да направи това, Планетарното общество планира да сподели слънчевата си технология с други разработчици на космически апарати.

Всичко зависи от това как ще протече тази мисия. В същото време е възможно да забележите LightSail 2, докато непрекъснато се изкачва към по-висока орбита. Неговото голямо платно е толкова отразяващо, че може да бъде видимо с просто око, ако случайно гледате към него. Планетарното общество ще предостави информация за това, къде в момента е LightSail 2.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !