След 40 г. заблуди се разбра: Животинските мазнини не вредят на сърцето

Антония Петрова Последна промяна на 23 април 2017 в 10:00 32108 0

Кредит HandPicked Nation

Ако биологията има свой Индиана Джоунс, то това е Кристофър Рамсдън (Christopher Ramsden). Той специализира в издирване на забравени проучвания, особено такива с потенциал да предизвикат общоприетото статукво. Последният му удар подрива основите на науката за правилното хранене.

Открито от Рамсдън проучване от ерата на Никсън заключава, че замяната на наситените мазнини в месото и млечните продукти с растителни мазнини не намалява риска от сърдечно-съдови болести или смърт.

Историята разказва сайтът Stat News.

Кристофър Рамсдън от National Institutes of Health разкрива сурови данни от проучване, извършено преди 40 години, които застават срещу предписанията, че за сърцето е добре да се храним с растителни мазнини вместо с животински. Заключенията в проучването гласят точно обратното, съобщават Рамсдън и неговите колеги за списание BMJ (British Medical Journal).

Проучването е собственост на починал учен, събирал вещи и документи през целия си живот. То излиза на бял свят благодарение на неговата привичка, на усилията на синовете му и на помощта компютърни специалисти, които превръщат стари перфокарти и магнитна лента в разчетими формати от днешните компютри.

Проучването е нещо повече от поредния участник в дългогодишните хранителни войни не само защото е много по-обстойно от повечето направени по темата изследвания, но защото, според Рамсдън, то слага край на тази тема. Нещо повече, изтъква Рамсдън, това откритие и анализи на отдавна изгубени данни подчертават как ако не бъдат публикувани дадени резултати от клинични опити, може да скрие истината.

По какъв начин проучването, извършено в Минесота между 1968 и 1973 г., ще повлияе върху съветите за хранителните режими не може да се предвиди. Но според Ленерт Веерман (Lennert Veerman) от Университета в Куийнсланд, Австралия, "преимуществата от избирането на полиненаситените мазнини пред наситените изглеждат не толкова сигурни колкото сме смятали".

Проучването обаче има малко количествени данни и статистически анализи и не споменава нищо по множество теми, на които изследователите тогава са смятали да отговорят.

През 2011 г. Рамсдън се среща със сина на главния учен от експеримента - д-р Иван Франц (Ivan Frantz) от Университета в Минесота, който е починал през 2009 г. "Казах му, че имам множество документи, цяла ракла с документи, IBM записи, в Минесота", споделя д-р Иван Франц III, неонатолог в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън.

Д-р Робърт Франц (Robert Frantz), физик в Mayo Clinic, пътува 90 минути с кола до дома от детството си, за да претърси архива на баща си. Чак на третото си пътуване до там той вижда плесенясали, необозначени кутии в далечния ъгъл на мазето. В имейл до Рамсдън той възкликва: "Еврика!".

След прехвърлянето на записите във формати, които съвременните компютри могат да разчетат, Рамсдън и неговите колеги откриват това, което по техни думи е било скрито от близо половин век - записи на 9 423 участници в проучване, на възраст между 20 и 97 години, всички живеещи в държавни болници за психично болни или старчески домове.

Това бил най-големият подобен експеримент дотогава. А също така и най-подробният. Участниците са били разпределени на случаен принцип или към групата на хранещите се по тогавашния стандартен метод, тоест с много животински мазнини и маргарин, или към група, в която растителното олио и маргарин заместват близо половината от наситените мазнини. Подобен тест на случаен принцип се разглежда като по-малко вероятно да доведе до подвеждащи резултати. 

И тъй като участниците в Минесота са били в институции, в които са приготвяли тяхното хранене и са записвали данни за това, учените са знаели с точност какво са изяждали за период до 56 месеца. Множество подобни проучвания се провалят защото хората запомнят грешно или лъжат за това какво са яли.

Като анализират старите записи с данни Рамсдън и неговият екип откриват, че резултатите показват, че заместващите растителни мазнини понижават нивата на холестерола в кръвта със средно 14%. Но понижаването на холестерола не помага на хората да живеят по-дълго. Напротив, колкото повече пада холестерола, толкова по-голям риск има от смърт - 22% по-висок на всеки 30 пункта. Нито пък хората на растителни мазнини имат по-малко атеросклероза или по-малко сърдечни пристъпи.

Проучването има някои пропуски, които не са неочаквани за преди половин век, коментира д-р Нортин Хедлър (Nortin Hadler) от Университета на Северна Каролина, който не е участвал в разчитането на записите. Възможно е групата на хора с наситени мазнини и групата с растителни мазнини да се различават впоследствие с влошено здраве и по-висока смъртност на последните, например, а екипът от Минесота не е разследвал тази възможност.

"Невъзможно е да се извърши перфектен тест", отбелязва Хедлър. "Но този е бил достатъчно добър за времето си и не съвсем лош за наши дни. Той тества хипотезата "храни-сърдечни болести" и я отхвърля", добавя той.

Хипотезата се състои в това, че растителните мазнини в линоловата киселина, като шафрана и житните растения, са полезни за сърдечното здраве, а наситените мазнини, като тези в червеното месо и млечните продукти, запушват артериите и са много вредни, и че заместването на вторите с първите намалява смрътните случаи от сърдечни болести, сърдечни удари, инсулти като понижава нивата на холестерола в кръвта.

През 2014 г., например, специалисти по храненето и епидемиолози заключават от анализ на 13 проучвания, че потреблението на повече линолова киселина, от видът, който участниците от Минесота заместват с наситена мазнина, се свързва с понижаване на риска от сърдечно-съдови болести и че колкото повече толкова е по-добре. Но всички 13 проучвания са били на базата на наблюдения, а не на принципа, по който е извършен анализът от преди 40 години.

Отчасти заради слабите доказателства в подкрепа на хипотезата "храни-сърдечни болести", тя попада под все по-големи атаки. Критиците на демонизирането на наситените мазнини отдавна наблягат на това, че ключови заключения от известни проучвания никога не са били публикувани. Едно от тях, Seven Countries Study, първоначално е включвало много повече държави. Но само в седем от тях населението, което е консумирало повече наситени мазнини, е имало високи нива на сърдечни болести, което предизвиква обвинения за избирателни данни. Това проучване от 1970 г. обаче става влиятелно и води до промени на правителствени политики и здравни съвети, насочени срещу консумирането на наситени мазнини.

Други скорошни проучвания по същия начин са подлагани на съмнение за демонизацията си на наситените мазнини и насаждането на правилото, че растителните мазнини са по-здравословни. Например, анализ от 2014 г. на 78 проучвания, в които са участвали около 650 000 души, открива, че "нито по-ниската консумация на наситени мазнини, нито по-високата консумация на полиненаситени мазнини намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови болести", отбелязва епидемиологът д-р Раджив Чоудури (Rajiv Chowdhury) от Кеймбриджския университет. 

През 2013 г. Рамсдън съживява още едно забравено проучване на принципа на случайното разпределение на участниците - Sydney Diet Heart Study, извършено през 60-те. Преанализирайки неговите непубликувани данни, също съхранявани на стари 9-пистови компютърни ленти, Рамсдън открива, че доброволците, заменили повечето от наситените мазнини в хранителния си режим с полиненаситени мазнини, богати на линолова киселина, са имали повишен риск от смърт от сърдечно-съдови болести.

За новото си откритие Рамсдън и неговият екип също преглеждат и анализират всички експерименти, извършени на случаен принцип на участниците, за заместване на полиненаситени мазнини за наситени мазнини. Такива е имало само пет. Заключенията - така се намалява холестерола, но това не води до намаляване на смъртните случаи от сърдечно-съдови болести.

"Това със сигурност повдига въпросителни около хипотезата "храни-сърдечни болести", отбелязва Рамсдън, чието издирване на загубени проучвания е само страничен проект (основното му търсене е за биохимията на линоловата киселина). "Нищо в това проучване не покава, че има ползи от наситените мазнини. Но може те да не са толкова опасни, колкото твърдят десетилетия на хранителни съвети за замяната им за полиненаситени мазнини", смята Рамсдън.

Не може и да се каже, че това забравено проучване ще промени гледните точки за хранителния режим и сърдечното здраве. Позициите на всички страни изглеждат твърди като бетон, но при всички случаи съветите за хранителните режими се прехвърлят от фокусиране върху съдържанието, като мазнини, към самите храни.


"Съвременната наука за храненето вече показва, че с някои изключения като транс мазнините и натрия, ефектите върху здравето от това, което ядем, зависят от видовете храна, а не от техните съставки", обяснява д-р Дариуш Мозафарян (Dariush Mozaffarian), декан на Tufts Friedman School of Nutrition Science & Policy. "Множество доказателства показват, че растителните мазнини са здравословни и намаляват риска от сърдечно-съдови болести", допълва той.

Никой не знае защо резултатите от проучването в Минесота не са били публикувани още тогава. Франц е живял за науката, си припомнят синовете му, до такава степен, че съпругата му, медицинска сестра, е взимала от кръв от децата им, която да може той да изследва. Боб Франц си спомня как наминал през лабораторията на баща си една съботна сутрин, за да наблюдава въртенето на центрофугите с неговата и на брат му кръвта.

Децата на Франц винаги са се чувствали късметлии, че баща им е пренесъл работата си вкъщи, неговите вярвания за опасността на наситените мазнини е определяла и храната на семейството. "Другите деца ядяха сладолед, ние замразено мляко", си спомня Иван Франц. Рядко са опитвали маргарин пък си припомня Боб.

Много е вероятно, коментира Боб Франц, екипът на баща му да е бил обезкуражен от провала си да намерят ползи за здравето от замяната на наситените мазнини с растителни. "Усещането ми е, че когато не са успели да постигнат целта си да открият намаляване на смъртността чрез намаляване на холестерола, всичко друго е загубило привлекателност. Обзалагам се, че е имало доста смайване относно това защо не са успели да открият ползи", допълва Боб.

Един от ръководителите на проекта е бил и д-р Ансел Кийс (Ancel Keys), автор на Seven Countries Study, и един от най-изтъкнатите защитници на замяната на наситените мазнини с растителни. "Идеята, че може би има нещо вредно в намаляването на холестерола чрез растителни мазнини беше наистина обратно на догмата на деня", коментира още Боб Франц. По думите му, неговият баща "винаги е бил отдаден на разкриването на истината. Би се радвал това най-накрая на види бял свят".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !