Следващата пандемия може да дойде от гъбични патогени, ето защо

Ваня Милева Последна промяна на 08 април 2022 в 12:01 12819 0

Оралният гъбичен патоген Candida albicans (в червено) произвежда хифи, които позволяват прикрепване на друга гъбичка Candida glabrata. Кредит: NIH (CC BY-NC 2.0)

Сред въпросите без отговор относно глобалната пандемия COVID-19 е истинският произход на коронавируса и първото предаване, което предизвика разпространението на смъртоносната болест.

Експертите подозират, че следващата пандемия може да дойде от гъби и тези организми могат да създадат глобален проблем.

COVID-19 и гъбичките: заплахи за глобалното здраве

Гъбите са еукариотни микроорганизми, които имат своето царство като животните и растенията. Огромният брой видове организми, включени в групата на гъбите, надхвърля пет милиона. 

Благодарение на гъбите имаме различни видове сирена, бирена мая, използваме за храна гуглестите гъби и дори за някои медицински антибиотици като пеницилин.

Идеята в последните проучвания, посочващи гъбичките като следващата причина за пандемия, все още обърква мнозина. Последните години хората много научиха за предаването на болестите. Но способностите на гъбичките не са разглеждани до днес.

COVID-19 помогна на много хора да разберат повече за зоонозните вируси или инфекциозните агенти, предавани от животни на хора. Но също така е важно да се познават и други вирусни и микробни заплахи, които могат да причинят същото ниво на риск като коронавируса, като например патогенните гъбички.

През последните няколко години на пандемията научната общност обърнаха внимание и на случаите на тежки гъбични инфекции, които нараснаха сред пациентите с COVID-19 още през 2021 г. Освен това хората във фаза на възстановяване също са засегнати от състоянието.

Вид мукормикоза под микроскоп. Кредит: Peter Iwen et al, Journal of Clinical Microbiology, 2007

Пандемия, причинена от гъбички след коронавирус?

Групите, засегнати от гъбични инфекции, са диагностицирани с определено респираторно заболяване, известно като аспергилоза и инфекция с дрожди (едноклетъчни гъби). В Индия са регистрирани случаи на рядко гъбично заболяване, наречено мукормикоза. Това състояние е много по-тежко от повечето респираторни заболявания, свързани с гъбички, тъй като причинява дългосрочни проблеми и дори смърт.

На континента Америка гъбичният патоген, Coccidioides immitis, диморфна сапрофитна гъба, е ключов фактор за кокцидиоидомикозата, известна също и като калифорнийска треска. Здравните власти смятат, че гъбите са заплаха както за хората, така и за животните поради техния капацитет и присъствие в почвите. Последните проучвания показват, че инфекцията от този конкретен гъбичен патоген се разширява, тъй като гъбичките Coccidioides immitis могат да растат дори в райони на пясъчни пустини.

Американските здравни институти сега разширяват усилията си за осигуряване на безопасност и осведоменост на много региони на страната. The Week съобщава, че щатът Калифорния вече проучва заплахите от гъбични патогени.

Схема за поява на C. auris. Кредит: Wikimedia Commons

Candida auris е сред най-внимателно следените от медицински и здравни експерти.

Candida auris е един от малкото видове Candida, които могат да причинят кандидоза при хората. Кандидозата най-често се получава в болници от пациенти с отслабена имунна система. Може да причини инвазивна кандидоза, при която се нахлува в кръвоносната система (фунгемия), централната нервна система, бъбреците, черния дроб, костите, мускулите, ставите, далака или очите. Обикновено се проявява с други съпътстващи заболявания като диабет, сепсис, белодробни заболяванияи бъбречни заболявания. Тези дрожди причиняват множество инвазивни инфекции и смърт. 

Candida auris привлече повишено клинично внимание поради множествената си лекарствена резистентност.

Поради въздействието си Candida auris се счита за потенциална причина за нова, причинена от патогени пандемия.

Източник: Next Pandemic Could Come from Fungi, Here's Why, Ron Jefferson, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !