Потенциално смъртоносни „черни гъбички“ се появяват при пациенти с COVID-19 в Индия

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2021 в 08:44 9092 0

Вид мукормикоза под микроскоп. Кредит: Peter Iwen et al, Journal of Clinical Microbiology, 2007

Някои пациенти с COVID-19 в Индия са развили рядка и потенциално смъртоносна гъбична инфекция, наречена мукормикоза, известна също като "черна гъба".

Мукормикозата се причинява от група плесени, наречени мукормицети, които растат в почвата и разлагащи се органични вещества, като гниещи листа и дърво според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Той е повсеместен и се среща в почвата и въздуха и дори в носа и слузта на здрави хора", обяснява пред BBC News очният хирург д-р Акшай Наир (Akshay Nair) от Мумбай.

Мухълът може да попадне в тялото чрез порязвания и други нарушения на кожата или може да зарази синусите или белите дробове, след като бъдат вдишани спорите на гъбичките. Веднъж попаднала в тялото, гъбичките понякога могат да се разпространят през кръвообращението и да засегнат други органи, като мозъка, очите, далака и сърцето.

Най-често мукормикозата поразява хората с отслабена имунна система, включително с диабет и такива, приемащи лекарства, потискащи имунната активност, обясняват от CDC. Сега все повече пациенти с COVID-19 в Индия изглежда се заразяват с инфекцията, съобщава The New York Times.

Например в щата Махаращра, където се намира Мумбай, 200 души са хванали мукормикоза, след като са се възстановили от COVID-19, а осем са починали от черната гъба, съобщава Times, позовавайки се на местни новини.

Случаи се появяват и в столицата Делхи и в щата Гуджарат, където правителството на щата е поръчало 5000 дози противогъбично лекарство амфотерицин В за лечение на болестта.

„Чували сме, че в някои райони хората, заразени с COVID или възстановени, страдат от мукормикоза, но огнището не е голямо“, коментира д-р Винод Пол (Vinod Paul), ръководител на индийската оперативна COVID група на пресконференция миналата година седмица. „Продължаваме да я наблюдаваме“.

Повишаването на случаите може да е свързано с употребата на стероиди при хоспитализирани пациенти с COVID-19, тъй като лекарствата потискат имунната система, съобщава BBC News. А тези с диабет започват с повишен риск от инфекция, още преди да приемат стероиди.

"Диабетът отслабва имунната защита на организма, коронавирусът влошава проблема и след това стероидите, които помагат в борбата с COVID-19, действат като наливане на масло в огъня", отбелязва Наир пред BBC News.

Освен това много семейства се е налагало да лекуват свои роднини от COVID-19 у дома, което означава, че хората могат да се изложат на плесента след получаване на лекарства или кислородна терапия в не толкова стерилни условия, съобщава Times.

През април Наир наблюдава няколко десетки пациенти в Мумбай с черната гъба; много от тях са имали диабет и наскоро са се възстановили от COVID-19 у дома си, тъй като болниците са препълнени с пациенти. Единадесет от пациентите са имали нужда от хирургично отстраняване на око поради гъбичната инфекция, тъй като плесента лесно може да се разпространи от очите към мозъка.

В ранните стадии на инфекцията пациентите често имат запушен или кървящ нос; подути очи; увиснали клепачи; или замъглено зрение, съобщава BBC News. Черни петна могат да се появят и върху кожата около носа.

Източници: 

A potentially fatal fungal infection is cropping up among India’s Covid patients, The New York Times

Mucormycosis: The 'black fungus' maiming Covid patients in India, BBC News

Potentially fatal 'black fungus' infections on the rise in India's COVID-19 patients, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !